műemlék

2020.09.13. 13:05

Megújult a tatai Szent Kereszt-plébániatemplom

A rekonstrukció során megújultak a templom kapui, továbbá megerősítették a különleges barokk fa tetőszerkezetet.

Tata, 2019. június 5. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (k), Bencsik János, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b) és Beró Henrietta (Fidesz-KDNP) alpolgármester a tatai Szent Kereszt plébániatemplom felújításának részleteiről tartott sajtótájékoztató kezdete előtt a templom előtti Kossuth téren 2019. június 5-én. MTI/Bodnár Boglárka

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Ünnepi misén áldotta meg vasárnap Veres András győri megyéspüspök Tatán a megújult Szent Kereszt felmagasztalása plébániatemplomot, a műemléki helyreállítást 625 millió forintos állami támogatásból végezték el.

A Győri Egyházmegye tájékoztatása szerint a rekonstrukció során megújultak a templom kapui, továbbá megerősítették a különleges barokk fa tetőszerkezetet. A templombelsőben elkészült az új hangosítás, a padfűtés, továbbá a biztonsági rendszer.

A 2019 júniusában indult rekonstrukció során a restaurátorok megtalálták a templom eredeti sárga színét, ennek megfelelően választották ki több színminta felfestése után az épületet díszítő két színárnyalatot.

A templom hat új toronyórával gazdagodott, amelyeket archív fényképek és a restaurátori kutatás alapján gyártottak le. Az időmérők fekete számlapjai aranyozott mutatókat és számfeliratot kaptak.

Borítókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (k), Bencsik János, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b) és Beró Henrietta (Fidesz-KDNP) alpolgármester a tatai Szent Kereszt plébániatemplom felújításának részleteiről tartott sajtótájékoztató kezdete előtt a templom előtti Kossuth téren 2019. június 5-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában