Liget Projekt

2021.02.26. 14:22

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest Projekt keretében épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, s e jeles alkalomból az építőipari hagyományoknak megfelelően az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el az épület padlóburkolata alá. Az ünnepélyes eseményen Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításával megbízott Városliget Zrt. vezérigazgatója, és Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója helyezték be a földbe a különleges emléktárgyakat tartalmazó speciális hordozót. A 2021 végén megnyíló zenei beavató intézményt számos rangos nemzetközi díjjal ismerték már el, legutóbb a CNN és a World Architecture Community 2021 legjobban várt épületei közé választotta.

Budapest, 2021. február 26. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, a Szépmûvészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria fõigazgatója (j) és Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezetõ igazgatója idõkapszulát helyez el a Liget Budapest projekt keretében épülõ Magyar Zene Házában 2021. február 26-án. Befejezõ szakaszához ért a decemberben megnyíló épület kivitelezése

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A kapszulában széles körű zenei válogatást, az intézmény tervpályázatával, kivitelezésével, koncepciójával kapcsolatos főbb dokumentumokat, sajtómegjelenéseket és az épülethez köthető „ereklyéket” helyeztek el.

A Magyar Zene Háza építésének kronológiáját a Magyar Távirati Iroda (MTI) hírfolyama rögzíti és az építkezés mérföldköveit bemutató M1 Híradós anyagok. Az időkapszulába a Magyar Nemzet, a BORS és a Metropol aznapi lapszáma, valamint a legfrissebb Ripost7 került.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Az utókornak szóló üzenet az épület 80 méter átmérőjű egyedi kialakítású tetőzetének origójába került, amely egyben a hanghullám ihlette padlóburkolati díszítés kezdőpontja is.

„A zenei válogatás sokszínűségével azt is jelezni szerettük volna, hogy a Magyar Zene Házának fontos törekvése, hogy minden zenei műfaj otthonra találjon benne” – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Így az időkapszulában elhelyezett hordozón jól megfér egymás mellett többek között a magyar népdal, Haydn, Cseh Tamás, az Európa Kiadó, Bartók Béla, Bach és Beethoven is. Baán László elmondta, hogy a Magyar Zene Háza egyfajta zenei beavató intézményként a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához, a világon egyedülálló tartalomkínálattal, a 21. századi technikán alapuló interaktív állandó és időszaki kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő rendezvényekkel és szabadtéri koncertekkel.

A Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Háza 2021. február 26-án. Befejező szakaszához ért a decemberben megnyíló épület kivitelezése, ebből az alkalomból az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a padlóburkolat alá ezen a napon
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az épületről

A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épül, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén, a világhírű japán építész, Sou Fujimoto tervei alapján (magyar partner: M-Teampannon).

A tervező célja a természetes és az épített környezet közötti határvonal vizuális feloldása, a természet és a kultúra különleges harmóniájának megteremtése volt, ezt segíti és jelképezi egyben a Magyar Zene Háza üvegfala, amely az épület légiességét, transzparenciáját és egyediségét biztosítja. A ház egyedülálló formája mögött további különleges mérnöki megoldások húzódnak meg: a homlokzati üvegfal – amely Európa legnagyobb, vízszintes szerkezeti osztás nélküli egybefüggő üvegfelülete – 94 darab egyedileg gyártott üvegpanelből áll, melyek az épület egyes szakaszain elérik a mintegy négy emeletnyi, közel 12 méteres magasságot.

A ház másik ikonikus jellemzője az organikus tetőszerkezete: az épület lebegő tetejét a hang rezgésének vizuális képéből, a hanghullámból kiindulva formálta meg a tervező.

A játékos hullámzással vastagodó, majd elvékonyodó tetőzet végig a városligeti lombkorona szintje alatt marad, így is biztosítva, hogy a ház harmonikusan beleolvadjon a természetbe.

A Magyar Zene Háza izgalmas épületére a nemzetközi szakma is felfigyelt: a házat 2019-ben legjobb nemzetközi középületének választották a rangos londoni International Property Awards megmérettetésen, ami az ingatlanszakma egyik legnagyobb, széles körben jegyzett elismerése, majd ezt követően. 2020-ban a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésnek járó fődíjat kapta meg az amerikai Music Cities Awards pályázatán. A házat ez év első napjaiban pedig a CNN és a World Architecture Community is 2021 legjobban várt épületei közé választotta.

A Magyar Zene Háza tartalmáról

„A Magyar Zene Háza attól lesz egyedi, hogy itt egy helyen összpontosul a kiállítás, az élő zene és a zenepedagógia hármasa. Sokszínű programkínálaton keresztül kíséri el a látogatókat a zene birodalmába. Az épület földalatti szintje a kiállítások tere, amely izgalmas tárlatokkal, a korszerű technológiai megoldásokkal változtat a hagyományos múzeumélményen. Az állandó kiállítás átfogó zenetörténeti képet ad Európa és benne hazánk zenetörténetének legfontosabb fordulópontjain keresztül. Az időszaki kiállítótérben elsőként az elmúlt fél évszázad magyar könnyűzene történetét feldolgozó tárlat várja majd a közönséget” – mondta Batta András, az intézmény ügyvezető igazgatója.

Az időszaki kiállítások mellett egyedülálló élményt nyújt a hangdóm is, mely egy speciális, félgömb alakú kupolatérben különleges hang- és vetítéstechnikával hoz létre változatos hangtereket.

Az épület földszintjén előadótermekben, valamint a szabadtéri színpadon a friss tehetségek és a népszerű fellépők is megmutathatják magukat. Az emelet a zenepedagógia és a popkultúrális digitális könyvtár helyszíne lesz. Olyan élményalapú zenei ismeretterjesztő központ jön itt létre, amely elsősorban iskolai és gyerekcsoportok számára kiemelten nyújt majd átfogó programkínálatot és a klasszikus, valamint a könnyűzene terén egyaránt megkerülhetetlen új helyszíne lesz a zenei oktatásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában