120 éves a magyar film

2021.10.17. 15:00

Ingyenes exkluzív tárlatvezetések a Nagylátószög kiállításban

A filmnek kezdettől fogva alapvető társművészete, sokszor inspirációja a zene és az irodalom.

Kortárs alkotók, zenészek és slammerek tartanak ingyenes exkluzív tárlatvezetést középiskolásoknak a Nagylátószög – 120 éves a magyar film című nagyszabású kiállításon, amely átfogó képet nyújt a magyar film történetéről a kezdetektől napjainkig a Ludwig Múzeumban.

A Nemzeti Filmintézet szerdai közleménye szerint azért kérték fel a kortárs zene és irodalom kiválóságait a különleges és személyes tárlatvezetésekre, hogy a Nagylátószög kiállítást bejárva mondják el, mutassák meg középiskolás diákoknak, milyen filmélmények voltak rájuk nagy hatással és mit gondolnak a magyar filmről.

A filmnek kezdettől fogva alapvető társművészete, sokszor inspirációja a zene és az irodalom. A film és a zene kapcsolata gazdag múltra tekint vissza, a némafilmek zenei kísérettel voltak láthatóak, a film zenéje a mai napig meghatározó része a filmélménynek – emlékeztetnek a közleményben, hozzátéve, hogy a filmek megszületéséhez elengedhetetlenek a jó történetek, a jó forgatókönyvek, amelyek gyakran irodalmi művek feldolgozásai.

Mint írják, az első tárlatvezetést Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol frontembere tartotta kedden nagy érdeklődés mellett, mintegy 50 résztvevőnek. Október 29-én Kemény Zsófi forgatókönyvíró, slammer várja a diákokat, majd Henri Gonzo, a Fran Palermo dalszerző-gitáros frontembere és Simon Márton slammer, műfordító tart exkluzív tárlatvezetést. A programokra ötfős középiskolai csoportok jelentkezését várják.

A magyar film 120 éves jubileumát a filmintézet sokszínű programsorozattal ünnepli, a kiemelt események egyike a Ludwig Múzeumban november közepéig látható kiállítás, amely a magyar filmtörténet első, nagyívű bemutatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában