filmes mustra

2021.11.03. 10:23

Friss magyar filmekből válogat a 15. Bukaresti Magyar Filmhét

Friss magyar filmekből válogat a 15. Bukaresti Magyar Filmhét, a november 7. és 14. között zajló seregszemle programjában olyan alkotások is szerepelnek, amelyeket Bukarestben még nem láthatott a közönség – közölte szerdán a Liszt Intézet bukaresti központja.

A filmhét Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjével indul. Levetítik Herendi Gábor Toxikoma című alkotását, akárcsak az évek óta Magyarországon alkotó Grosan Cristina új munkáját, A legjobb dolgokon bőgni kell című filmet. Szerepel még a programban Szabó István Zárójelentés, Krasznahorkai Balázs Hasadék, Nagy Zoltán Szép csendben és Lakos Nóra Hab című alkotása.

A szervezők fontosnak tartják, hogy teret biztosítsanak a magyar-román filmes koprodukcióknak, így az idén Felméri Cecilia Spirál című filmje is szerepel a Bukaresti Magyar Filmhét programjában.

A seregszemlén rendszeresen helyet kapnak a Magyar Filmarchívum digitalizációs programjában felújított alkotások, ezek közül ezúttal Makk Károly Egymásra nézve című filmjét láthatja a közönség.

Lesz kísérleti film is, a bukaresti közönség Lichter Péter Üres lovak című alkotását láthatja. A dokumentumfilmes szekcióban vetítik Maksay Ágnes A Sefket rejtély, valamint Muhi András Pires Egy mindenkiért című alkotását.

Az animációs filmek közül Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című alkotását mutatják be, amelyhez kapcsolódva kiállítás is nyílik a román fővárosban. A gyerekeknek szól majd Klingl Béla Boxi és Kartomi kalandjai, valamint Szeiler Péter Hajótöröttek című animációs filmje.

A seregszemlén először mutatkozik be a Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztivál.

A kísérőprogramok között a nyitókoncertet a Gyárfás István Trió adja, a zárókoncerten pedig a Barabás Lőrinc Quartet lép fel. Bemutatják A mozizástól a tévétoronyig – Fejezetek a romániai magyar filmezés, televíziózás és mozizás történetéből című könyvet, a vetítések után pedig beszélgetéseket is rendeznek, ugyanis több film alkotói is részt vesznek a filmhéten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában