Adventi műsor

2021.11.29. 07:10

Indul Rákász Gergely Beteljesült ünnep című koncertsorozata (videó)

A többségében templomokban megvalósuló látványkoncerteket az orgonista zenetörténeti kommentárjai és vetítés egészíti ki.

Bach, Beethoven és Händel művei csendülnek fel Rákász Gergely december 1. és 28. között 19 városban zajló Beteljesült ünnep című adventi látványkoncert-sorozatán.

A koncertorgonista elmondta, pályája kezdete óta fontos számára, hogy a karácsonyi ünnepkör közeledtével a ráhangolódást és a lelki felkészülést egy bensőséges hangulatú hangversenysorozattal segítse. Rákász Gergely hangsúlyozta, a pandémia idején különösen fontos a lelki feltöltődés.

A hangversenykörúton egy világjárvány árnyékában csodálatos zenékkel merengünk az ember helyén a teremtésben és a sorsán, amely, mint kiderült, egy pillanat alatt kicsúszhat a kezéből – fogalmazott.

Mint mondta, az ünnepi muzsikák, mint a Messiás Halleluja kórusa, a magyar és ősi európai karácsonyi énekek után a koncertsorozaton felcsendülő Beethoven V. szimfóniájának nyitánya arra keresi a választ, hogy vajon változtathatunk-e a sorsunkon. Kiemelte, Bach Passacagliájában éppúgy megelevenedik a barokk kor emberének hétköznapi kilátástalansága, mint a ma emberének tanácstalansága az életet megbénító világjárvány idején. De jelképes a mű végén felcsendülő harmóniákban a mindent átható, reményteljes fény.

A többségében templomokban megvalósuló látványkoncerteket az orgonista zenetörténeti kommentárjai és vetítés egészíti ki. Ez utóbbit Papp Norbert festőművész állított össze.

Hangversenysorozata során az orgonaművész december 1. és 28. között Kiskunfélegyházára, Békéscsabára, Orosházára, Hódmezővásárhelyre, Jászberénybe, Mezőberénybe, Szolnokra, Komáromba, Tatára, Kaposvárra, Dunaújvárosba, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Veszprémbe, Szombathelyre, Sopronba, Mosonmagyaróvárra, Győrbe és Kecskemétre látogat.

Rákász Gergely 15 évesen adta első hangversenyét.

2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, 2020-ig több mint 1500 fellépése volt Európa és Amerika nagyvárosaiban. Látványkoncertjein a képzőművészet, a tánc és a színészi játék segítségével tízezrekhez vitte közelebb a klasszikus zenét és a hangszert. Iskolai programja keretében már több mint 100 magyar intézményben csaknem 60 ezer diák ismerkedett meg általa az orgonazenével. A 2018-ban indított alapítványa az anyaország határain túl élő magyar közösségeknek szervez koncerteket magyar művészek közreműködésével és fiatal tehetségek patronálásával. Eddig 10 szólóalbuma jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában