Hagyományos ízek

2022.01.12. 06:25

Értékőrző gasztronómiai könyv jelent meg gyergyószéki receptekkel

A székelyföldi régióhoz ezer szállal kapcsolódó étkeket valódi helyi háziasszonyok és leányok mutatják be.

A székelyföldi Tortoma Kiadó alig egy éve indította el értékőrző gasztronómiai könyvsorozatát, amelynek legújabb tagja a 100 gyergyószéki recept, több mint 100 gyergyószéki háziasszony címet viseli. A kötet fülszövege szerint a kiadó annak idején bizonytalan volt a rendhagyónak számító könyvfolyam sikerét illetően, de az első, erdővidéki receptgyűjtemény várakozáson felüli érdeklődésre talált. És nem véletlenül – írja cikkében Balázs D. Attila.

Ha fellapozzuk a gyergyóvidéki ízeket rejtő művet is, igazi gasztrokulturális csemegében lesz részünk.

A könyv jellegzetessége ugyanis az, hogy a benne szereplő köznapibb és kevésbé ismert, de a székelyföldi régióhoz ezer szállal kapcsolódó étkeket valódi helyi háziasszonyok és leányok mutatják be.

A helyi háziasszonyok és leányok a készítők, a receptírók, a modellek, illetve a magyar és székely ízek, értékek őrzői isForrás: MW

Ennyi mosolygó hölgy egy könyvben pedig talán még soha nem volt látható, legfeljebb a sorozat első darabjában. Mindegyikük arcán ott a főzőteljesítmény nyújtotta öröm, és a tudat, hogy egy igazán minőségi kiadványba kerülnek, ahol a fotók és a szövegek egyaránt elsőrangúak.

A mércét a jeles erdélyi gasztronómiai szakíró, Jánossy Alíz garantálja, aki a kötet szerkesztőjeként maga vállalt felelősséget a receptek hitelességéért és pontosságáért.

Úgyhogy bátran csapjunk a csihányfőzelékbe, nem lesz gond a diós hiripincével, a töltikével, a medvehagymás kenőkével, a szalonnás gezemüzével, de a részeges csülökkel sem! A vállalkozó kedvűek pedig a híres székelyföldi örmény specialitást, a churutos ángádzsábur levest is elkészíthetik.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában