Innováció és művészet

2022.05.19. 09:00

Megkezdődtek az üveg nemzetközi éve hazai programjai

Az érdeklődők Budapesten, Szentendrén, Pannonhalmán és Győrben is sokszínű tárlatokon, szakmai konferenciákon, valamint workshopokon vehetnek részt.

Magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik Az üveg nemzetközi éve hazai programjai, az érdeklődők Budapesten, Szentendrén, Pannonhalmán és Győrben is sokszínű tárlatokon, szakmai konferenciákon, valamint workshopokon vehetnek részt – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Nemzetközi szakmai összefogás eredményeként az ENSZ 75. Közgyűlése a 2022-es évet Az üveg nemzetközi évének nyilvánította. Hazánkban is egész évben kortárs művészeti és gyűjteményi kiállítások, szakmai konferenciák és workshopok mutatják be a magyar üvegművészet múltját, jelenét és jövőjét. A hazai tematikus év sajtótájékoztatóval egybekötött hivatalos magyarországi megnyitóját szerdán a Magyar Zene Házában rendezték meg – olvasható a közleményben.

Érdeklődők a Műcsarnok Közös tér című kiállításának üvegművészeti részlegén 2022. május 18-án.
Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mint írják, szeptember 4-ig látogatható a II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon, amelynek központi témája az Az üveg nemzetközi éve. A Közös tér címen több mint 310 kiállítót és 470 kiállítási tárgyat bemutató szalon a kortárs üvegművészeti munkái mellett a magyar üvegművészek innovációit tárja közönség elé. Ilyen például Veress Zoltán (1901-1965) és Suha Zoltán (1932-) vegyészek közös szabadalma, a fátyolüveg, vagy Báthory Júllia (1901-2000) Munkácsy-díjas üvegművész többtónusú, plasztikus mélyhomokfújás technikájával létrejöttt új műfaj. A Stúdióüveg Mozgalommal szinte egy időben, 1962-ben hozta létre azt a kísérleti üvegolvasztó kemencét a Török Pál utcai üvegműves szak alagsorában, amely a hazai gyári, ipari hutai kidolgozás mellett páratlan lehetőséget adott a meleg üvegben történő kísérletező munkára.

A közlemény felidézi, hogy a GlasSpring, a kortárs magyar üvegművészet tavaszi tárlata a Kiskép Galéria szervezésében, a Klebelsberg Kulturkúriában, Koós Ágnes kurátori válogatásában mutatja be ötven magyar, nemzetközileg is aktív magyar művész üvegalkotásait, miközben a hatvan évvel ezelőtt indult Nemzetközi Stúdióüveg Mozgalom kortárs pozícióját is felrajzolja.

Szentendrén a Ferenczy Múzeumban Üveg hat főre címmel május 29-ig látogatható hat nemzetközi elismertségű üvegművész (Borkovics Péter, Hegyvári Bernadett, László Kyra, Melcher Mihály, Sipos Balázs és Smetana Ágnes) kiállítása autonóm értékű képekkel és plasztikákkal.

BORKOVICS Péter
Borkovics Péter Amorf című alkotása a Műcsarnok Közös tér című kiállításának üvegművészeti részlegén 2022. május 18-án.
Forrás: MTI/Illyés Tibor

A tájékoztatás szerint Pannonhalmán az érdeklődők a Hefter Galéria és Stúdióban láthatják a magyar és nemzetközi üvegművészet több mint 50 kortárs képviselőjét bemutató Fény.tér című állandó kiállítását.

A következő hónapokban rendezik meg az üvegművészet fontos állomásait a 18. századtól a múlt század végéig áttekintő kiállítást a Kiskép Galéria és Koós Ágnes kurátor szervezésében a De la Motte-Beer Palotában; valamint a Magyar Üvegművészek Társaságának történetét bemutató tárlatot a győri Rómer Házban. Az őszi Art Market Budapesten pedig nemzetközi galeristák és művészek bevonásával szakmai szereplők először vitatják meg az üveg képzőművészeti műfajok között betöltött szerepét. A Bohus-Lugossy Alapítvány a 360 Design Budapest kiállítás partnereként nemzetközi üveg design kiállítással zárja a 2022-es Üveg Nemzetközi Évét – emlékeztet a közlemény.

A tematikus év hazai szervező partnere a Bohus-Lugossy Alapítvány a Kortárs Üvegművészetért, kiemelt támogatói többek között az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Miniszterelnökség, valamint a Magyar Művészeti Akadémia.

Bővebb információk a programokról a www.uvegeve2022.hu weboldalon találhatók – áll az összegzésben.

Borítókép: Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára beszédet mond az Üveg Nemzetközi Éve sajtótájékoztatóval egybekötött hivatalos magyarországi megnyitóján a Magyar Zene Házában 2022. május 18-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában