A zene nagykövete

2022.05.16. 16:05

Nagy sikerű koncertet adott Bogányi Gergely a sivatagi királyságban

Az ország inspirációt is adott a Kossuth és Liszt Ferenc díjas zongoraművész alkotói tevékenységéhez.

Bogányi Gergely Kossuth és Liszt Ferenc díjas zongoraművész május 9-től 10-ig mesterkurzust tartott és zongorakoncertet is adott Rijádban, a Szaúd-Arábiai Királyság fővárosában. A kulturális területen is fokozatosan nyitó sivatagi királyságban még mindig unikálisnak tekinthető komolyzenei esemény a Rijádi Magyar Nagykövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap és a Saudi Music Commission támogatásával jött létre.

A művész nem először kápráztatja el a szaúdi közönséget, hiszen 4 éve első nemzetközi komolyzenei előadóként már adott két koncertet az addig rendkívül konzervatív, nyilvános (komoly)zenét és előadásokat ritkán engedélyező, a zenei kultúra elől sokáig elzárkózó országban.

A fellépéseket az tette lehetővé, hogy a Mohammed bin Szalmán Al Szaúd (MBS) szaúd-arábiai trónörökös nevével fémjelzett „Vision 2030” gazdasági-társadalmi reformprogram keretében létrejött a zenei területet promotáló Saudi Music Commission. A bizottság kiemelt célja a szaúdi zeneiskolai, komolyzenei, zeneművészeti képzés meghonosítása. Erről a lehetséges jövőbeni együttműködésről Bogányi Gergely hivatalos megbeszéléseket is folytatott Rijádban.

Forrás: Magyarország Nagykövetsége, Rijád

A zongoraművészt nem csak a koncertek kötik Szaúd-Arábiához, az ország inspirációt is adott alkotói tevékenységéhez, miután 2019 elején turistaként visszatért az Arab-félsziget egyik legrégebbi városába Al-Ulába, és meglátogatta Szaúd-Arábia egyik büszkeségét, az UNESCO Világörökség részét képező Hegrát. Ez adott ihletet ahhoz, hogy megkomponálja az „Al-Ula Symphonic Poem” című zeneművet, amelynek ősbemutatójára még az év decemberében került sor a Pécsi Filharmonikusok előadásában.

Borítókép: Magyarország Nagykövetsége, Rijád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában