Várak és csataterek

2022.07.29. 15:00

Öt új helyszínnel bővült a történelmi emlékhelyek listája

Történelmi emlékhely lett a budapesti V. kerületben az egykori Landerer-nyomda, az isaszegi csatatér, a siklósi vár, a szabolcsi földvár és templom, valamint a tápióbicskei csatatér. A bővüléssel jelenleg hatvan történelmi emlékhely van hazánkban, melyeknek szakmai ernyőszervezete a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI).

A mostani döntés alapján három olyan helyszín lett történelmi emlékhely, amelyek az 1848-as forradalomhoz és az azt követő szabadságharchoz kötődnek, így történelmi emlékhely lett a Landerer-nyomda, ahol a forradalom követeléseit megfogalmazó 12 pontot és a Nemzeti dalt nyomtatták, valamint a szabadságharc legfényesebb diadalainak emlékét őrző isaszegi és tápióbicskei csatatérírja a Magyar Nemzet. Történelmi emlékhely lett ezek mellett a Szent Lászlóhoz köthető zsinat helyszíneként a szabolcsi földvár és templom, valamint a magyar történelem viharos századainak szemtanúja, a siklósi vár is, amelyet a Tenkes kapitányából mindenki jól ismerhet.

Katonai hagyományőrzők az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat tápióbicskei csatájának 167. évfordulója alkalmából rendezett hadijátékon 2016. április 4-én
Forrás: Ujvári Sándor / MTI

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a bővítés kapcsán közleményt juttatott el a laphoz, ebben úgy fogalmaz: kiemelten fontosnak tartja, hogy történelmünk jeles helyszínei minél kitüntetettebb figyelmet kapjanak, és beépüljenek a köztudatba nemcsak mint helyszínek, de mint magyarságunk és nemzeti identitásunk fontos építőkövei is.

A Nemzeti Örökség Intézete kiemelt figyelmet fordít a nemzeti és történelmi emlékhelyek népszerűsítésére és megismertetésére, ezért számos fórumot biztosít a különböző helyszíneknek a tudásmegosztásra és a fenntartók tapasztalatainak átadására. Emellett a formálódó Nemzeti emlékezetpedagógiai programunk elsődleges helyszínei lesznek a nemzeti és történelmi emlékhelyek, így a középiskolásoknak élményszerű, tapasztalaton alapuló ismeretszerzéssel tudjuk átadni történelmünk jelentős eseményeit és azok mára gyakorolt hatásait.

– tette hozzá a NÖRI vezetője.

Történelmi emlékhely a kulturális örökség védelméről szóló törvény értelmében olyan, a nemzet vagy valamely velünk élő nemzetiség történelmében meghatározó jelentőséggel bíró helyszín, amelyet a kormány rendelettel történelmi emlékhellyé nyilvánít. A mostani döntés után hatvan történelmi emlékhely van Magyarországon.

Borítókép: A siklósi vár (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában