Kulturális örökség

2022.08.16. 16:30

A nemzet olyan család, amelyet a kultúra köt össze

Hornung Ágnes államtitkár a nemzeti összetartozásról beszélt Székesfehérváron, a Kárpát-medencei színjátszó táborban.

Hornung Ágnes államtitkár a Kárpát-medencei Színjátszó Táborban

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a Rákóczi Szövetség és a székesfehérvári Vörösmarty Színház Kárpát-medencei színjátszó táborában többek között arról beszélt, hogy a "határok", a "határon túl" kifejezés a magyaroknak nem is létezik, hiszen a kultúra egy családdá tesz bennünket. A tábor résztvevői hagyományosan közreműködnek az augusztus 20. alkalmából rendezett székesfehérvári koronázási szertartásjátékon.

Ebben a városban, ahol a hagyomány és a történelem megelevenedik szinte minden kőkockában, a tábor résztvevői a kultúrát hozzák el részvételükkel a hagyományos szertartásjátékban. Hagyomány, megőrzés és továbbadás jellemzi a tábort 

- fogalmazott az államtitkár. 

A hagyomány mindaz, amit a város jelent a magyar történelemben, a megőrzés maga a színjátszó tábor és a koronázási szertartásjáték, a továbbadás pedig az, hogy mindannyian hazavisszük és továbbadjuk ezt az élményt - fűzte hozzá.

Cser-Palkovics András, a város polgármestere elmondta, hogy a tábort a Rákóczi Szövetség, a Vörösmarty Színház és Székesfehérvár önkormányzata ötödször rendezi meg augusztus 7. és 21. között. Kifejezte háláját a kormánynak, amiért mindig segíti a program létrejöttét, és az idei koronázási szertartásjátékok teljes költségét átvállalta. 

A rendezvény nemcsak a város, hanem az egész magyarság kulturális öröksége. 

- hangsúlyozta a polgármester.

Az idei, tizedik koronázási szertartásjáték III. András élettörténetét mutatja be Az utolsó aranyágacska címmel.

A táborozó diákokat köszöntötte Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában