Történelmünk

2022.09.07. 12:14

Hunyadi János tiszteletére arany emlékérméket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank

A Király Fanni iparművész által tervezett érmék a 2012-ben indult Középkori magyar aranyforintok sorozat 7. elemeként kerülnek forgalomba, 50 ezer forintos névértékkel nemesfém, valamint 2000 forintos színesfém változatban.

Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója és Fábián Gergely, az MNB-EduLab Kompetenciaközpont Kft. ügyvezető igazgatója a Hunyadi János tiszteletére kibocsátott arany emlékérmék bemutatóján a Magyar Pénzmúzeumban 2022. szeptember 6-án.

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Hunyadi János aranyforintja megnevezéssel arany és színesfém emlékérméket bocsátott forgalomba kedden Budapesten a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Hunyadi János kormányzósága idején pénzkibocsátási joggal rendelkezett, az ezüstpénzek mellett két aranyforinttípust veretett a nagybányai verdében - hívta fel a figyelmet Fábián Gergely, az MNB-EduLab Kompetenciaközpont Kft. ügyvezető igazgatója, kiemelve: a pénzek eredeti példányai megtekinthetők a Magyar Pénzmúzeum és Látógatóközpontban, amely hamarosan az ötvenezredik látogatóját fogadja márciusi megnyitása óta.   

HUNYADI János
Király Fanni iparművész Hunyadi János tiszteletére kibocsátott arany emlékérméje a Magyar Pénzmúzeumban 2022. szeptember 6-án.
Fotós: Soós Lajos / Forrás: MTI

Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója kiemelte: a Középkori magyar aranyforintok sorozat célja, hogy teljes képet adjon a középkori magyar pénztörténet jó minőségű, értékálló pénzeiről. Mindhárom érmetípus 20 milliméter átmérőjű, az arany normál veretből 2000 darab, a négyszeres súlyú, úgynevezett piedfort veretből 500 darab, míg a színesfém változatból ötezer darab készült.   

Hergár Eszter ismertetése szerint az emlékérmék előlapját a kormányzó által kibocsátott korabeli aranyforint Szent Lászlót ábrázoló hátlapi érmeképének pontos mása díszíti. Félköriratban fent a MAGYARORSZÁG felirat, lent az értékjelzések találhatók.   

Az emlékérmék hátlapján Hunyadi János kormányzó alakja jelenik meg, az ábrázolást a Thuróczi-krónika 1488. évi brünni kiadásának metszete ihletett. Az érmeképen azonban a Hunyadit ábrázoló metszettel ellentétben nem a pajzsa, hanem az általa kibocsátott aranyforint négyosztatú címert megjelenítő előlapja látható. A címeren egyebek mellett a kettős kereszt és a Hunyadi-család címerállata, a holló látható.   

Az arany emlékérmék 986 ezrelék finomságú aranyból készültek, a normál veret súlya 3,491 gramm, az úgynevezett piedfort veret súlya 13,964 gramm. A színesfém változat 75 százalékban rezet, 4 százalékban nikkelt és 21 százalékban cinket tartalmaz, súlya 2,7 gramm.   

Tóth Csaba régész, a Magyar Nemzeti Múzeum numizmatikai szakértője emlékeztetett arra, hogy a tíz évvel ezelőtt útjára indított Középkori magyar aranyforintok sorozat első példánya I. Lajosnak állított emléket, majd Mária, Zsigmond, Albert, 2020-ban pedig I. Ulászló aranyforintját bemutató emlékérmét bocsátottak ki.   

Felhívta a figyelmet arra, hogy firenzei mintára 1323-ban kezdődött el a magyar aranypénzverés, az első példányoknak az előlapján a firenzei liliom, hátlapján Keresztelő Szent János-ábrázolás szerepelt. Nagy Lajos uralkodása alatt Szent János helyett Szent László alakja került a pénzekre - mondta.   

Király Fanni iparművész, az emlékérmék tervezője "végtelen elbűvölőnek" nevezte a régi pénzek rusztikusságát. Mint mondta, a verési folyamatból adódóan mindegyik veret különböző, ezek közül saját maga választotta ki azt, amelyet kiindulópontnak tekintett.   

Hozzátette: előzőleg sokat olvasott Hunyadiról, Teke Zsuzsa 1980-ban kiadott könyvében megtalálta Hunyadi Képes krónika-beli ábrázolását, és ez adta az ötletet, hogy a szokásossal ellentétben a kibocsátó alakját is megmutassa az érmén.   

Az emlékérmékből a sajtótájékoztatón tiszteletpéldányt kapott a tervező és a Magyar Pénzmúzeum és Látógatóközpont gyűjteménye is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában