Húsvét

2023.04.01. 21:18

Családi- és gyerekprogramokkal várja látogatóit a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum

Tojásfestő, -díszítő és -patkoló bemutatókkal, folklórműsorokkal, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket a Baranya vármegyei Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum húsvétváró programsorozatában április 2. és 10. között.

Viaszlevonatos hímes tojást ír egy nő Zengővárkonyban, a Míves tojás múzeumban 2019. április 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

Tojásfestő, -díszítő és -patkoló bemutatókkal, folklórműsorokkal, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket a Baranya vármegyei Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum húsvétváró programsorozatában április 2. és 10. között.

Virágvasárnap és nagyszombat között tojásdíszítő technikákkal - tojásírással, -karcolással és -patkolással, valamint a magrátétes tojásdíszítéssel - ismerkedhetnek meg a látogatók délelőtt tíz órától - közölte az MTI-vel Nienhaus Rózsa, a múzeum vezetője, hozzáfűzve: a gyerekeket húsvéthétfőig mindennap nép játszóház várja az udvarban.

Április 2-án Borsós István tárogatóművész lép fel, majd kisgyerekek adnak elő folklórműsort az országos ifjúsági tojásíró verseny nyertes pályázóinak díjazása előtt. Virágvasárnap nemcsak a tojásdíszítő technikák, hanem a szalmával való kézműves tárgyak elkészítésének alapjait is elsajátíthatják az érdeklődők.

Húsvétvasárnap reggel kilenc órától indul a hímestojás-keresés faluszerte, fél tíztől pedig - ahogy majd hétfőn is - istentiszteletet tartanak a község református templomában.

Húsvéthétfőn, a nyolcnapos programsorozat záró napján az istentiszteletre népviseletbe öltözve vonul a Zengővárkonyi Népiegyüttes, majd a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület tartja Húsvéti locsoló című néptáncos műsorát a múzeum előtt fél tiezenegytől.

A múzeum a nagyhéten kívül is fogadja a látogatókat - szerda kivételével - mindennap 10 és 18 óra között.

A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg, a gyűjtemény mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabot tartalmaz.

Az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak az úgynevezett utaveszett, a huculmintás, a karcolt, a bőcsi írott, a viaszlevonatos, a temperával festett, a patkolt, a mag- és szalmarátétes és a dróttal díszített tojások is.

A múzeumot évente több mint tízezren keresik fel; Magyarország mellett számos európai országból, valamint Ausztráliából, Afrikából, Kanadából, Japánból, Kínából, Oroszországból és az Egyesült Államokból is volt már látogatója az intézménynek.

A Míves Tojás Múzeummal és a húsvétváró programokkal kapcsolatban további részletek olvashatók a tojasmuzeum.hu honlapon és a Míves Tojás Múzeum Zengővárkony Facebook-oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában