Elismerés

2024.06.20. 12:31

Várják a jelöléseket a gróf Batthyány Lajos- és a gróf Zichy Antónia-díjakra

Idén immáron ötödik alkalommal adományozza oda a Magyar Batthyány Alapítvány a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy-Antónia díjakat. Az elsimerések átadására a Batthyány Tematikus Hét keretében, az aradi vértanúk kivégzésének nemzeti gyásznapján, 2024. október 6-án kerül sor a Batthyány-mauzóleumnál. Az idei év újdonsága, hogy a Magyar Batthyány Alapítvány kreatív pályázatot hirdetett a történelem iránt érdeklődő általános és középiskolás diákok és egyetemi hallgatók részére. A pályázaton való részvétel lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok saját látásmódjukon keresztül dolgozzák föl a 19. századi magyar történelem emlékezetes eseményeit.

MW

Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány miniszterelnöke Barabás Miklós festményén, amelyet a Nemzeti Múzeumban őriznek

Forrás: Wikipedia, közkincs

A Magyar Batthyány Alapítvány filozófiája szilárd és időtálló, amelyhez körülményektől függetlenül tartja magát: kiemelten fontos számára, hogy az általa képviselt alapértékek – hit, család, nemzet, anyaföld, közösség és biztonság – erejét embertársai felé közvetítse. Az alapítvány a díjakat társadalmi célú innováció keretében gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és felesége, gróf Zichy Antónia emléke tiszteletére alapította még 2019-ben, így idén immáron ötödik alkalommal adományozza oda. Az elmúlt négy évben összesen 75 jelöltre érkezett nevezés, ami nem várt sikere a díjnak.

Az elismerésre olyan Magyarországon élő, magyar állampolgárságú vagy határainkon túl élő, magyar nemzetiségű, önmagát magyarnak valló és magyarul tudó ember jelölhető, aki korunk társadalmi, gazdasági, politikai kihívásaira pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ ad. Ezzel Magyarország és a magyar nemzet érdekében kiemelkedő szolgálatot teljesít, a magyarság védelmében hősiességet tanúsít, Magyarország nemzetközi elismertségének érdekében kiemelkedő tevékenységet folytat a nemzet, a kisközösségek és a család egységének érdekében.

A jelölést elektronikus formában július 31-ig lehet megküldeni a [email protected] címre. A bírálóbizottság tagjai – Bogyay Katalin a Magyar ENSZ Társaság elnöke, a Women4Diplomacy alapítója; Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója, a Batthyány Lajos Alapítvány elnöke; Fehér Éva, a Terrorelhárítási Központ Egészségügyi Szolgálatának alapítója, a VIP rendelő főorvosa, főtanácsadó; Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese; Monok István, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ főigazgatója, egyetemi tanár, Tokaj-Hegyalja Egyetem; Náray-Szabó Gábor, az MTA rendes tagja, kémikus, nyugalmazott egyetemi tanár; J. Újváry Zsuzsanna történész, mestertanár, nyugalmazott egyetemi docens és Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a 2023-as év Gróf Zichy Antónia-díjának díjazottja – a jelölések beérkezését és kiértékelését követően 30 napon belül ajánlást tesz a kuratórium részére a díjakkal kitüntetendő személyekre vonatkozóan. Az ajánlás egy-egy jelölt személy megnevezésével vagy a jelöltekből álló prioritásrend felállításával is megtehető. További részletek IDE KATTINTVA találhatók.

Az idei év különlegessége, hogy a Magyar Batthyány Alapítvány az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, valamint Batthyány Lajos gróf halála 175. évfordulójának tiszteletére egy pályázatot is kiírt, amelynek keretében általános iskolai felső tagozatos diákok, középiskolások és egyetemi hallgatók egyaránt összemérhetik tudásukat. A pályázaton való részvétel lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok saját látásmódjukon keresztül dolgozzák föl a 19. századi magyar történelem emlékezetes eseményeit. A pályaműveket az [email protected] és a [email protected] címekre várják, a pályázati kiírás IDE KATTINTVA található.

Batthyány-Schmidt Margit, az Alapítvány elnöke hangsúlyozta: 

Számunkra kiemelten fontos a szellemi örökség megőrzése, a következő generáció felé való közvetítése. Ezt a küldetésünket a szavakon túl tetteink is igazolják, épp ezért hirdetjük meg az idei évben újdonságként az általános és középiskolásoknak, egyetemistáknak szóló pályázatunkat. Bízom benne, hogy a díjaink és a történelmi pályázatunk is sok embert megmozgat és motivál.

A beküldött pályaműveket egy szakértőkből álló zsűri fogja kiértékelni, a legjobbnak ítélt alkotások értékes jutalomban és oklevélben részesülnek. Eredményhirdetésre a 2024. október 6-i díjátadóval egybekötött egész napos ünnepi eseményen kerül sor.

A nehéz idők most sem kerülnek el bennünket, ezért az alapítvány idén is Batthyány Lajos jelmondatát választotta mottójául: „...személyes érdekeit a közjónak alávetni mindenki tartozik...”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában