Komolyzenei csúcsrangadó

2018.05.07. 16:30

A világ legjobb fiatal zeneszerzői vetélkednek a Zeneakadémián

A Bartók Béla életművének legfontosabb jegyeit átfogó, éveken átívelő sorozat 2017-ben, a hegedűművészek versenyével indult, a következő hangszeres, zongoristákat felvonultató megmérettetés pedig jövőre lesz.

Folytatódik a Bartók Világverseny és Fesztivál 2018-ban a Zeneakadémián. Az idei versenyre 40 év alatti zeneszerzők jelentkezhetnek augusztus 31-ig, a világ bármely tájáról, szóló zongorára írott műveikkel. A győztes alkotások közül kerülnek majd ki a kötelező darabok a Bartók Világverseny következő hangszeres fordulójában, az ifjú zongoraművészek versenyén 2019-ben. A verseny összdíjazása 10.000 euró.

A Bartók Világverseny sajátossága, hogy a legendás magyar szerző életművének legjellemzőbb vonulataira: a zongorára, a hegedűre és a kamarazenére, valamint a zeneszerzésre épül. A hangszeres verseny zenetudományi szimpóziummal és a nagyközönséget is megszólító változatos programokkal egészül ki egész hetes fesztivállá.

„Olyan versenyfolyamot hoztunk létre, amely sokoldalúan rajzolja meg Bartók Béla géniuszát, miközben nevét a világ számára is egyértelműen Magyarországhoz, a Zeneakadémiához köti. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy olyan külföldi zsűritagokat, zeneszerzőket nyertünk meg ügyünknek, akik nemzetközi rangjuk, életművük által a világ élvonalába tartoznak”

– mondta el Fekete Gyula zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese, a verseny idei fordulójának művészeti vezetője.

E rangos zsűri tagjai Fekete Gyula mellett Thomas Adés, Grawemeyer díjas brit zeneszerző, Chaya Chernowin izraeli zeneszerzőnő, és Unsuk Chin koreai születésű, Németországban élő zeneszerzőnő. Andrej Korobejnyikov népszerű ifjú orosz zongoraművész szintén részt vesz a zsűri munkájában.

A győztes alkotásokat a november 25-én rendezendő Díjkiosztó Gálakoncerten három kiváló magyar zongoraművész: a rendkívüli tehetségként számon tartott Balázs János; Fülei Balázs, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékének vezetője és Várjon Dénes Liszt-díjas zongoraművész tolmácsolja.

Borítókép: Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. Fotó: MTI / Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában