Az élő vértanú

2018.02.21. 23:11

Kiállítással emlékeznek a 200 éve született Görgei Artúrra

Kiállítást rendez a 200 éve született Görgei Artúr tiszteletére a magyar kormány, mintegy 130 millió forint támogatást biztosít a Görgei 200 című tárlat megrendezéséhez.

Görgei Artúr az 1848-49-es szabadságharc hadvezére volt, ugyanakkor élete méltatlanul kevéssé ismert – írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi).

A csaknem száz évet élt katonát a közvélemény leginkább a világosi fegyverletételben játszott szerepéről ismeri, ezért születésének 200. évfordulója méltó alkalom arra, hogy a magyar hős az őt megillető helyre kerüljön a Magyar Nemzeti Múzeum által szervezett emlékkiállítás és a hozzá kapcsolódó programok révén.

Görgei (Görgey) Artúr honvédtábornok, hadügyminiszter, az 1848-49-es szabadságharc fővezére, a magyar hadtörténelem kiemelkedő alakja 1818. január 30-án született a Szepes vármegyei Toporcon. Tanárnak készült, de apja utasítására katonának tanult.

Ahogy Móricz Zsigmond nevezte, az „élő vértanú” 98 évesen, 1916. május 21-én Budapesten halt meg. Síremléke a Kerepesi temetőben található, a szabadságharcról írt emlékiratait 1911-ben, majd 1988-ban újra kiadták, a két világháború között állított lovas szobrának másolatát 1998-ban avatták fel a budai Várban.

Január végén születésének bicentenáriumára emlékezve a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban emlékkonferenciát tartottak életéről és munkásságáról, valamint bemutatták a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott Görgei Artúr-emlékérmet is.

Borítóképünkön Barabás Miklós Görgei Artúrról készített litográfiája.

Forrás: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában