trauma és emlékezet

2021.04.06. 20:49

Négy múzeum trianoni gyűjteményéből nyílt online tárlat

A Néprajzi Múzeum a trianoni diktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából nemrég három múzeummal (Magyar Nemzeti Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum és Intézet, Székely Nemzeti Múzeum) együttműködve elkészítette A Trianon tárgyi emlékei online gyűjteményt.

Balázs D. Attila

Budapest, 2020. december 19. A Magyar Nemzeti Összetartozás Emlékmûve Budapesten a Parlamenttel szemben az Alkotmány utcában. Az emlékmû a trianoni békediktátum 100. évfordulójára készült el az Országházzal szemben, az Alkotmány utca torkolatában. Az emlékmû minden fizikai paramétere szimbolikus jellegû. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA / Bizományosi

Fotó: Faludi Imre

A kollekciókból kiválasztott tárgyak, dokumentumok, fényképek alkotják a Trianon.neprajz.hu oldalon elérhető internetes adatbázist, amely a példátlan megcsonkítást ratifikáló diktátumot és annak elhúzódó hatásait a muzeológia eszközeivel mutatja be.

Nem az események kronológiája áll a középpontjában, hanem a történések, következmények, a trauma és az emlékezet múzeumokban fennmaradt, tárgyiasult lenyomata. Ennek egyaránt részét képezik a béketárgyalások, egyes személyek relikviái és a hétköznapi élet használati tárgyai.

A kiállítás darabja egy 1920-as Nagy-Románia-térkép is, amely jól mutatja, hogy az új „balkáni birodalom” sok elrabolt magyar települést sebtében románosított át. Külön érdekessége e térképnek, hogy

a Kis-Magyarországnál maradt legapróbb települések is mind megkapták a maguk román nevét.

Így lett Gyomából Gioma, Derecskéből Drisca, Kisújszállásból Salasul nou, Csongrádból Ciongrad, Debrecenből Dobritin.

Borítókép: A trianoni békediktátum 100. évfordulójára készült Magyar Nemzeti Összetartozás Emlékműve Budapesten

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában