Hagyományőrzés

2020.08.30. 09:58

Népművészeti kiállítás nyílt Mezőkövesden

Élő népművészet címmel pénteken megnyílt Mezőkövesden a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás észak-magyarországi és felvidéki regionális tárlata.

Az Országos népművészeti kiállítás regionális tárlata Mezőkövesden 2020. augusztus 28-án.

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

A matyófőváros közösségi házában a 650 benevezett népművészeti alkotásból 394 látható.

A megnyitón Fekete Péter, az Emberi Erőforrási Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára azt mondta: olyan alkotásokat vártak, amelyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a 21. század kihívásainak megfelelően illeszkednek be környezet-, lakás- és viselet-, ajándéktárgy kultúránkba.

Mint mondta: manapság gyakran keressük a megújulást, a hagyományból merítő újszerű közelítéseket, a paradigmaváltást, az úgynevezett huszonegyedik századiságot, népművészetünk pedig él és virul népművészeink kezei között.

Öröm és büszkeség egy ilyen életteli világot egy ilyen kiállításon egyszerre, egy időben látni, jobban megismerni

tette hozzá az államtitkár.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője arról szólt a megnyitón, hogy a költségvetésben is megmutatkozik a kormány kultúra iránti elkötelezettsége, mert míg a baloldali kormány 2010-ben 171 milliárd forintot fordított kultúrára, addig a Fidesz kormány idén már 443 milliárd forintot, jövőre pedig ettől is 30 milliárd forinttal többet juttat ennek a területnek.

A pénteken megnyílt tárlatról szólva azt mondta: a magyarság népművészete határokon innen és túl gazdagságával, sokszínűségével tovább él és

még ma is csodálatos alkotások születnek a múlt hagyományainak nyomdokán, mert a hagyomány az, amely él a múltból, kapcsolódik a jelenhez és folyamatosan bővül a jelen múlttá válása által.

Borítókép: az Országos népművészeti kiállítás regionális tárlata Mezőkövesden 2020. augusztus 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában