elhivatottságot kívánó szakma

2018.08.15. 08:45

Oláh Jánosról elnevezett szerkesztői ösztöndíj indult

A két éve elhunyt költő-író-szerkesztőről nevezték el azt a most induló állami ösztöndíjat, amely két éven keresztül tíz-tíz fiatal szerkesztő számára nyújt havi bruttó 200 ezer forint támogatást.

Egy jó szerkesztő nemcsak válogatja a szövegeket, nemcsak megjegyzésekkel látja el őket, hanem segíti is az alkotót élete és pályája különböző szakaszaiban – emlékeztetett az Oláh János szerkesztői ösztöndíj bemutatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Fekete Péter hozzátette: az egyre gazdagabb lehetőségeket kínáló állami ösztöndíjrendszerben szerepükhöz képest eddig háttérbe szorultak a szerkesztők, pedig pályakezdőként könyveket, folyóiratokat szerkeszteni komoly elhivatottságot kíván, és sokszor nem nyújt megélhetést.

Mezey Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia irodalmi tagozatának vezetője, Oláh János özvegye felidézte: az utóbbi évtizedekben sok panasz hallható azzal kapcsolatban, hogy nagyot esett a könyvek, folyóiratok szerkesztői színvonala.

A most először kiírt ösztöndíj lehetőséget nyújt arra, hogy egy új, professzionális szerkesztői generáció indulhasson el – hangsúlyozta Mezey Katalin, aki felhívta a figyelmet a nyomtatott könyvek, folyóiratok mellett az interneten megjelent írott szövegek szerkesztésének fontosságára is.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy a két éve elhunyt Oláh János szerkesztőként azok közé tartozott, akik az elsők között ismerték fel az újabb irodalmárnemzedékek kinevelésének fontosságát.

A róla elnevezett ösztöndíjra 1983. január 1. után született alkotók pályázhatnak szeptember 15-ig; az elbírálás határideje a beérkezési határidőtől számított legfeljebb 40 munkanap.

A két évig havi bruttó 200 ezer forint támogatással járó Oláh János-ösztöndíjat legfeljebb tíz fő nyerheti el, akik munkájukkal kapcsolatban beszámolási kötelezettséggel tartoznak majd – közölte Szentmártoni János.

Az állami alkotói ösztöndíjak száma ebben az évben immár tizennégyre bővül – mondta el Fekete Péter.

Az Oláh János-ösztöndíj részletes feltételei a kiíró Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nkft. honlapján (http://www.alkotomuveszet.hu) olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában