elismerés

2018.06.25. 11:41

Szamosi Zsófia lett a legjobb színésznő az Art Filmfesztiválon

Egy már díjnyertes filmben nyújtott emlékezetes alakítást.

Budapest, 2017. április 12. Az Anna szerepét alakító Szamosi Zsófia egy jelenetben Szilágyi Zsófia rendezõ Egy nap címû filmjének forgatásán a fõváros XI. kerületében 2017. március 30-án. A film a Magyar Nemzeti Filmalap elsõ egész estés mozifilmjeinek támogatására kiírt Inkubátor Program keretében nyert támogatást. MTI Fotó: Kallos Bea

Az Egy nap című filmben nyújtott alakításáért Szamosi Zsófiának ítélte a legjobb színésznőnek járó Kék Angyal díjat a kassai Art Filmfesztivál nemzetközi zsűrije – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel hétfőn.

A közlemény szerint a 200 filmet felvonultató kassai fesztivál versenyprogramjában tizenhárom alkotás szerepelt, a díjakat hétvégén adták át.

Szamosi Zsófia tíz éven át játszott Pintér Béla színházi társulatában, országos ismeretségre az HBO Terápia című sorozatában tett szert. Főszerepet kapott az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmben, majd A martfűi rémben nyújtott alakításáért elnyerte a Magyar Filmdíjat a női főszereplő kategóriában.

Az Egy nap című alkotást a Filmalap Inkubátor Program 62 millió forintos támogatásával készítette el Szilágyi Zsófia forgatókönyvíró-rendező. A film főhőse egy háromgyerekes anya, cselekménye nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben a házasság válsága húzódik.

A film világpremierje májusban a 71. cannes-i filmfesztiválon volt, ahol az alkotás az 57. Kritikusok Hete versenyszekcióban elnyerte a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját.

Az Egy nap a hazai mozikban novemberben lesz látható a Vertigo Média forgalmazásában. Szilágyi Zsófia filmje a Partnersfilm produkciójában készült Kenesei Edina és Pataki Ági vezetésével, az operatőr Domokos Balázs, a vágó Szórád Máté volt – olvasható a közleményben.

Borítókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában