Súlyos balhé

2018.11.02. 09:54

Tíz éve verték össze szlovák kommandósok a DAC szurkolóit

2008. november 1-jén a szlovák rohamrendőrség a magyar drukkerek szektorába rontott, többeket megsebesített.

A felvidéki DAC futballklub a Yellow Blue Supporters nevű szurkolói csoporttal közösen szervezett emlékestet a dunaszerdahelyi szurkolóverés tizedik évfordulója alkalmából – számolt be róla a Pesti Srácok a dunaszerdahelyi.sk-ra hivatkozva. Mint ismert, 2008. november 1-jén a DAC-Slovan rangadó alkalmával íródott a klubtörténelem egyik legsötétebb fejezete. Az emlékesten Nagy Krisztián, a DAC sajtófőnöke és két akkori DAC-játékos, a kapus Novota János, és Németh Krisztián, a csapat hátvédje beszélgetett.

A klub azóta felépült új stadionjában, a MOL Arénában rendezett beszélgetésre próbálták elhívni Lengyel Krisztiánt is, de nem tudták vele felvenni a kapcsolatot. Az akkor tizennyolc éves fiú akkor járt először focimeccsen, és

olyan súlyosan bántalmazták a rendőrök, hogy a helyszínen újra kellett éleszteni, és több más sérülés mellett maradandó halláskárosodást szenvedett

- áll a cikkben. A játékosok Nagy Krisztián kérdésére válaszolva megerősítették, a Slovan elleni rangadó előtt érezni lehetett, hogy a DAC keretét gyengíteni szeretnék bizonyos csoportok, ezért több játékost eltiltott a Szlovák Labdarúgó Szövetség, ami a csapat teljesítményén is meglátszott. Elismerték, a négygólos győzelmet arató pozsonyiak jobban teljesítettek a pályán, habár a magyar szurkolók ellen a 17. percben elkövetett rendőrtámadás után senki, így a játékosok sem tudtak felocsúdni.

Németh Krisztián (balra) és Novota János (középen) beszélgettek a klub sajtófőnökével, Nagy Krisztiánnal. Fotó: dunaszerdahelyi.sk

A cikk felidézi, hogy az első információk alapján halálos áldozatról szóló hír terjedt a stadionban. Szerencsére, ha nem is volt teljesen alaptalan a hír, igaznak sem bizonyult, és a hangosbeszélő sem mondta be, ezzel elejét véve a vélhetően még nagyobb felbolydulásnak. Azóta sem derült ki, hogy kik az eset rendőri felelősei, ráadásul a klubra kenték a balhét arra hivatkozva, hogy a stadionban megengedett 6100 nézőnél jóval többen voltak kint a meccsen. Mielőtt bárki durva szabálysértésre gondolna, egyszerűen annyiról volt szó, hogy az akkori, régi stadionban sok állóhely volt, így a hivatalos létszámkorlátnál jóval többen elfértek.

Novota és Németh is úgy emlékezett vissza, hogy éppen a pozsonyi szurkolók füstbombája nehezítette a mérkőzés lefolyását a 17 perc környékén, s

már a találkozó kezdete előtt repültek be tárgyak a Slovan szektorából a dunaszerdahelyi kapus irányába.

Mégis a sárga-kék szurkolókra támadtak a rendőrök, ami után ugyan kikapott a DAC, de a történtek a következő mérkőzésekre összekovácsolták a csapatot. A játékosok szerint az ősz ezt követően a focisták és a szurkolók közti kapocs megerősödéséről szólt, ezért tudtak zárt kapuk mögött is kiválóan harcolni – az indokolatlan rendőrterror után ugyanis több zártkapus hazai meccsre ítélték a DAC-ot, a rendezés hiányosságaira hivatkozva –, de sajnos az akkori klubvezetés döntéseit követően a tavasszal már nem maradt ebből a lendületből.

Németh ugyanakkor örömének adott hangot, hogy

a tíz évvel ezelőtti események nem tudták megtörni a DAC-ot, s az új klubvezetésnek köszönhetően az elmúlt években kialakult egy olyan közeg, amelyben hétről hétre 7-10 ezer néző szurkol a csapatnak.

Az egykori hátvéd bízik benne, hogy jövőre már 13 ezren is lesznek az addigra teljesen elkészülő, és ennyi néző befogadására alkalmassá váló MOL Arénában. Novota is köszönetet mondott a klubnak, hogy lehetőséget adtak neki edzőként visszatérni Dunaszerdahelyre, ahol napjainkban teljesen más sporthangulat uralkodik. Abban pedig mindketten megegyeztek, hogy nem szabad lehetővé tenni, hogy hasonló esemény bármikor újra előfordulhasson. A beszélgetést követően az est résztvevői a Trianon emlékfánál mécses gyújtásával és a Himnusz eléneklésével emlékeztek meg a tíz évvel ezelőtti eseményekről.

Borítókép: Magyar szurkolók a dunaszerdahelyi felújított Mol Arénában az FC DAC – SK Slovan Bratislava mérkőzésen 2017. november 3-án.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!