Labdarúgó NB I.

2023.02.17. 07:37

A magyar élvonalban szereplő játékosok összértéke csaknem 140 millió euró

Az OTP Bank Liga legértékesebbnek becsült játékosa továbbra is Adama Traoré (FTC, 5 millió euró), Dibusz Dénes a második (FTC, 2,8 millió). Ha csak a labdarúgók értéke számítana, akkor a jelenlegi helyzet alapján az Újpestnek és a Kecskeméti TE-nek kellene kiesnie.

NB I: Ferencváros-Újpest FC labdarúgó-mérkőzés 2023 február 5-én

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Árvai Károly

A téli időszak alatt 3,6 százalékkal növekedett a labdarúgó NB I-ben szereplő csapatok kereteinek összértéke. Az őszi idény zárásakor, november közepén 134,45 millió eurót értek a magyar élvonalban szereplő játékosok, most 139,35 milliót - derül ki a mértékadó Transfermarkt átigazolási hírportál adataiból.

Az MTI a hazai átigazolási időszak február 14-i zárása után tekintette át a magyar labdarúgás élvonalának helyzetét.

Az elmúlt három hónapban hattal nőtt az NB I-ben foglalkoztatott játékosok száma, és a labdarúgónkénti átlagérték most 401 ezer euró, míg egy évvel ezelőtt 429 ezer volt. A 341 labdarúgónak továbbra is közel a fele, 145 idegenlégiós (42,5 százalék).

A télen a Kisvárda keretének összértéke emelkedett meg a legnagyobb arányban, közel egynegyedével (23,5 százalékkal), és ezzel átlépte a 10 millió eurót (11,05 millió). A Puskás Akadémia 15,6 százalékos növekedéssel a második, majd a Paks (+10,9) és a Ferencváros következik a rangsorban (+5,7 százalék.) A legnagyobb értékvesztést az Újpest szenvedte el, a Csongvai Ádámot és Katona Mátyást a Fehérvárnak eladó lila-fehérek játékoskerete 18,5 százalékkal ér kevesebbet, mint november közepén. A ZTE labdarúgóinak értéke összességében 8,2, a DVSC-é 7,9 százalékkal lett kevesebb.

A Kisvárda csapata
Fotós: Kovács Péter / Forrás: Nemzeti Sport

Ha csak a labdarúgók értéke számítana, akkor a jelenlegi helyzet alapján az Újpestnek és a Kecskeméti TE-nek kellene kiesnie, az előbbi ugyanis 5,83 millió euróval a 11., az utóbbi pedig 4,78-cal az utolsó a rangsorban. Az újonc KTE ehhez képest második a bajnoki tabellán, így a leghatékonyabban működő csapat a mezőnyben, az ellenpélda pedig a Fehérvár, amely annak ellenére, hogy a második legértékesebb kerettel rendelkezik (17,93 millió euró) pillanatnyilag mindössze két riválisát tudja megelőzni a táblázaton. A lista élén a bajnokságban éllovas Ferencváros áll 42,88 millió euróval, ami közel a kilencszerese hétvégi ellenfelének, az ezüstérmes pozícióban lévő Kecskemétnek.

LAIDOUNI, Aissa
A ferencvárosi Aissa Laidouni az Európa-liga csoportkörének harmadik fordulójában játszott Crvena zvezda  Ferencváros mérkőzésen a belgrádi Rajko Mitic Stadionban 2022. október 6-án
Fotós: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A téli átigazolási időszak kiemelkedő transzferét a Ferencváros hajtotta végre azzal, hogy tunéziai-francia középpályását, Aissa Laidounit a Transfermarkt szerint 2,6 millió euróért eladta a német Union Berlinnek. Ezzel Myrto Uzuni után (4 millió euró) ő lett minden idők második legmagasabb összegért értékesített labdarúgója a magyar élvonalból.

 Az átigazolási portál szerint Laidounit annak idején 600 ezer euróért vették meg a román FC Voluntaritól, így a IX. kerületiek 2 millió eurót nyertek az üzleten, ami minden idők harmadik legnagyobb haszna az örökranglista szerint.

 Említésre méltó még, hogy a Kisvárda 700 ezer euróért vált meg albán-északmacedón jobbszélsőjétől, Jasir Asanitól.

A magyar klubokba több mint 40 labdarúgó érkezett az elmúlt három hónapban: a két végletet a Mezőkövesd jelenti tízzel, illetve a Honvéd, amelyhez egy sem, mindössze egy labdarúgó tért vissza kölcsönből.

ENNIN, Richie; BOBÁL Dávid
A kispesti Richie Ennin (elöl) és a mezőkövesdi Bobál Dávid a labdarúgó OTP Bank Liga 10. fordulójában játszott Budapest Honvéd-Mezőkövesd Zsóry FC mérkőzésén a Bozsik Arénában 2022. október 8-án
Fotós: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Bár a hazai klubok általában nem hozzák nyilvánosságra az átigazolási összegeket, a Transfermarkt azért időnként ilyen adatokat is közöl. A három legmagasabb összegért megvásárolt labdarúgó a Fehérvár által szerződtetett dán középpályás, Tobias Christensen 850 ezer euróval, a másik a Puskás Akadémia svéd csatára, Joanthan Levi (600 ezer), a harmadik pedig a Ferencváros által leigazolt ghánai támadó, az azóta megsérült Owusu Kwabena (500 ezer).  

A legmagasabb összegért megvásárolt labdarúgó, a Fehérvár által szerződtetett dán középpályás, Tobias Christensen
Fotós: Török Attila / Forrás: Nemzeti Sport

A Transfermarkt szerint az OTP Bank Liga legértékesebbnek becsült játékosa továbbra is Adama Traoré (FTC, 5 millió euró), Dibusz Dénes a második (FTC, 2,8 millió), majd négyes holtversenyben Levi, valamint három ferencvárosi, Kristoffer Zachariassen, Nguen Tokmac és Nikolai Baden Frederiksen következik 2,5 millióval.

Dibusz Dénes, az FTC kapusa az OTP Bank Liga második legértékesebbnek becsült játékosa
Fotós: Török Attila / Forrás: Nemzeti Sport 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!