Szívszorító fotó

2023.03.29. 10:48

Végleg eldőlt a Liu fivérek sorsa

Okirat bizonyítja, hogy pont kerülhetett a két klasszis ügyének végére.

Liu Shaolin Sándor (b) és Liu Shaoang, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott tagjai a budapesti Gyakorló Jégcsarnokban, miután hazaérkeztek a pekingi téli olimpiáról 2022. február 18-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang bemutatkozott kínai állampolgárként. A fivérek egyúttal azt is bizonyították, hogy lemondtak magyar állampolgárságukról – írta a sportal.hu. A magyar színekben történelmi olimpiai bajnoki címeket szerző testvérpár a csaknem 14 millió lakosú Tiencsin városának rövidpályás gyorskorcsolya-csapatában térhet vissza a versenyzéshez, és március 31. és április 2. között már a kínai országos bajnokságon a válogatottságért küzdhetnek. 

A testvéreket múlt hétvégén mutatták be az új egyesületüknél, egy kép erejéig pedig az országváltást bizonyító okiratokkal is pózoltak, ez ITT megtekinthető.

A sportolók tavaly novemberben kezdeményeztek országváltást. Karácsonykor kapták meg a kínai állampolgárságot, míg alig egy hete Novák Katalin köztársasági elnök aláírásával szentesítette a magyarról való lemondásukat.

Édesapánk kínai, Tiencsinből származik. Ezért döntöttünk végül úgy, hogy kínai állampolgárok leszünk, és versenyen is képviseljük hazánkat. Így, hogy oklevél is bizonyítja, még inkább kínainak érezzük magunkat. Azt reméljük, hogy hozzá tudunk járulni a tiencsini gyorskorcsolyázás fejlődéséhez

– mondta első nyilatkozatakor Liu Shaolin Sándor.

A testvérek folyékonyan beszélik a kínai nyelvet, és a beszámolók alapján nagyon könnyedén beilleszkedtek új klubjukba, ahol több szakosztályt is meglátogattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!