Vizes vb – úszás

2017.07.23. 13:07

Hosszú legjobb idővel elődöntős, Kapás, Késely és a férfi gyorsváltó döntős

Hosszú Katinka a legjobb idővel jutott be a 200 méteres vegyesúszás délutáni elődöntőjébe a 17. vizes világbajnokságon, Kapás Boglárka és Késely Ajna 400 méter gyorson finalista. A férfi 4x100-as gyorsváltó országos csúccsal lett döntős.

A Duna Arénában vasárnap kezdődött úszóversenyek során Cseh László 50 méter pillangón és Szilágyi Liliána 100 méter pillangón szintén bekerült az elődöntőbe. Gyurta Dániel 100 m mellen és Kalmár Ákos 400 m gyorson búcsúzott. Nem jutott döntőbe a női 4x100-as gyorsváltó.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka 2:07.49 perces idővel bizonyult a leggyorsabbnak délelőtt 200 méter vegyesen. A szám világcsúcstartója (2:06.12) fölényesen nyerte futamát, megközelíteni sem tudták. Jakabos Zsuzsanna a 11. helyen (2:12.10) jutott tovább a délutáni elődöntőbe.

Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás előfutama után a Duna Arénában. MTI-fotó: Kovács Tamás
Jakabos Zsuzsanna a női 200 méteres vegyesúszás előfutamában a Duna Arénában. MTI-fotó: Kovács Tamás

Szilágyi Liliána 100 méter pillangón a 10. idővel (58.00 mp) lett elődöntős. „Örülök neki, ekörül akartam úszni, úgyhogy ez így jó volt. Délután mindent megteszek azért, hogy javítsak az időmön, a legjobbamat akarom megúszni” – értékelt az MTI-nek. „A hangulat nagyon jó volt már így délelőtt is, el sem merem képzelni, mi lesz itt délután” – tette hozzá.

Szilágyi Liliána a női 100 méteres pillangóúszás előfutamában a Duna Arénában. MTI-fotó: Kovács Tamás

Cseh László szintén elődöntős 50 méter pillangón (23.41 mp), a nyolcadik helyen lépett tovább. „Fantasztikus volt ekkora uszodában, ennyi ember előtt versenyezni, könnyített a helyzeten, hogy pont ötven pillangón kezdtem, no meg az is, hogy fejben előre felkészültem rá” – mondta Cseh László, aki két éve ebben a számban bronzérmes volt.

Cseh László a férfi 50 méteres pillangóúszás előfutama után a Duna Arénában. MTI-fotó: Illyés Tibor

Kapás Boglárka és Késely Ajna is bejutott a női 400 méter gyors döntőjébe. A 15 éves Késely Ajna futamában 4:06.48 perccel harmadik lett, és nyolcadikként került az esti fináléba. Az olimpiai bronzérmes Kapás Boglárka szintén harmadikként ért célba 4:05.93 perccel, ezzel ötödikként lett döntős. Kapás Boglárka úgy nyilatkozott, kicsit összezavarodott a fantasztikus hangulattól, majd észbekapott, hogy „itt úszni is kell”. Hozzátette, a délutáni döntőben elsősorban élvezni szeretné az úszást.

Késely Ajna rajtol a női 400 méteres gyorsúszás előfutamában a Duna Arénában. MTI-fotó: Illyés Tibor

Gyurta Dániel az előfutamban búcsúzott 100 méter mellen, a 200 méter mell londoni olimpiai bajnok futamában 1:00.76 perccel nyolcadik lett, összesítésben a 26. helyen végzett. Gyurta, aki hátsérüléssel bajlódott a vb előtt, azt mondta, edzőjével ki kell értékelni az úszást, a második 50 méter nem sikerült, de elsősorban a 200-ra készül.

Gyurta Dániel a férfi 100 méteres mellúszás előfutamában a Duna Arénában. MTI-fotó: Kovács Tamás

Kalmár Ákos 400 m gyorson 3:51.35 perccel búcsúzott. „Elég korán volt, így nem tudtam megúszni a legjobbamat, 1.3 másodperccel elmaradtam tőle, de délelőtt ez is jó időnek számít. Majd lesz még jobb is” – fogalmazott. Megjegyezte, első vb-tapasztalatnak jó volt, és reméli, később még jobban tud majd érvényesülni.

Kalmár Ákos a férfi 400 méteres gyorsúszás előfutamában a Duna Arénában. MTI-fotó: Illyés Tibor

A Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter és Bohus Richárd összeállítású váltó viszont remek versenyzéssel, országos csúccsal bejutott az esti döntőbe. A négyes futamában harmadik helyen végzett az Egyesült Államok és Olaszország mögött 3:13.28 perccel, és összesítésben ötödik helyen került fináléba. A kvartett a 2016-os Európa-bajnokságon elért 3:16.55 perces magyar rekordot adta át a múltnak, akkor Takács Krisztián szerepelt Németh Nándor helyet. A mostani váltó első embereként Kozma Dominik szintén országos csúcsot ért el 48.61 másodperccel. Kozma váltótársa, Németh Nándor rekordját javította meg, aki az áprilisi ob-n 48.64 mp-cel csapott célba.

Kozma Dominik, Németh Nándor, Bohus Richárd (b-j) és Holoda Péter (a vízben) a férfi 4x100 méteres gyorsváltó előfutamában. MTI-fotó: Kovács Tamás

A délelőtti program zárásaként a 4x100 méteres gyorsváltó előfutamait rendezték meg. A Molnár Flóra, Gyurinovics Fanni, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna összeállítású négyes 3:38.90 perccel a kilencedik helyen végzett, így éppen lemaradt a fináléról.

Molnár Flóra, Gyurinovics Fanni és Verrasztó Evelyn (b-j) biztatja Jakabos Zsuzsannát a női 4x100 méteres gyorsváltó előfutamában. MTI-fotó: Kovács Tamás

(Borítóképünkön Kapás Boglárka a női 400 méteres gyorsúszás előfutamában. MTI-fotó: Kovács Tamás.)

Címkék#vizes vb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!