máriakéménd

2018.05.24. 14:30

Akár harminc kilométert is gyalogolhatunk vasárnap

Ezen a hétvégén tartja a Mecsek Egyesület éves nagy rendezvényét, a Törökvári teljesítménytúrát.

dg

Immár hét éve szervezi meg a természetbarát egyesület ezt a túrát, mely igen népszerű Baranyában. Hazánk különböző pontjairól érkeznek a résztvevők, sőt még Szerbiából is folyamatos az érdeklődés. Az egyesület tagsága, és baráti társasága nagyjából harminc fővel biztosítja a sikeres lebonyolítást. Heteken át tart ilyenkor az előkészület, a csoport tagjai tisztítják az útvonal menti forrásokat, rendbe teszik az erdei pihenőhelyeket, kijelölik az útvonalat, elkészítik a menetlapokat, végül megszervezik a bevásárlást, melyből vendégül látják a túrázókat az állomáspontokon, majd a célba érve szendvicsekkel kínálják meg őket.

Ezzel párhuzamosan búcsút is szerveznek: fél kettőtől Kéméndről a kultúrháztól a népviseletbe öltözött menet indul.

Délután kettőtől a kegytemplom előtt álló Zsolnay angyalszobrok felszentelése zajlik majd, majd ezt a szabadtéri ünnepi szentmise követi. Délután négytől a szabadtéri színpadon énekkarok és néptáncosok lépnek fel, a templomudvaron árusok kínálják portékáikat.

A teljesítménytúra rajtja és célja a Máriakéméndi Nagyboldogasszony kegytemplomnál lesz, az alábbiakban mutatjuk a teljesíthető távokat, és útvonalaikat:

Törökvár 30 km-es gyalogtúra

Útvonal: Máriakéménd, kegytemplom – Szentkúti-kápolnafülke – Nagy-pincesor – Schleicher-kereszt – Vályús-forrás – képoszlop – Liptódpusztai-völgy – István-kút – Liptód – Lókúti-pihenő – Maráza – Mária-kápolna, Szent-kút – Váralja – Törökvári-pihenő – Vár-hegy, Török-vár romjai – Lankás-forrás – Máriakéménd, kegytemplom

Törökvár 15 km-es gyalogtúra

Útvonal: Máriakéménd, kegytemplom – Szentkúti-kápolnafülke – Nagy-pincesor – Schleicher-kereszt – Vályús-forrás –képoszlop – Liptódi-szegély – Törökvári-pihenő – Vár-hegy, Török-vár romjai – Lankás-forrás – Máriakéménd, kegytemplom

Túravezetővel is végigjárható. A vezetett túra 7.15-kor indul. Túravezető: Gayer Éva

Törökvár 8 km-es gyalogtúra

Útvonal: Máriakéménd, kegytemplom –Schleicher-kereszt – Vályús-forrás – Törökvári-pihenő – Vár-hegy, Török-vár romjai – Máriakéménd, kegytemplom

Mindhárom távon 7.00 – 9.15-ig lehet nevezni

A helyszín megközelíthető a Pécsről 6.20-kor induló busszal, mely a máriakéméndi kegytemplomhoz 7.01-kor érkezik. Aki a búcsúra jön csak, annak Pécsről Máriakéméndre 13.10-kor indul járat, mely a kegytemplomhoz 13.54-re érkezik. Hazautazás: Máriakéménd, kegytemplomtól 13.54-kor járat indul Pécsváradra, onnan Pécsre 14.40-kor, mely Pécsre 15.10-kor érkezik. A kegytemplomtól közvetlen járat indul Pécsre 15.55-kor és 18.50-kor, melyek Pécsre érkeznek 16.43 és 19.31-re.

A nevezéssel szervezett túrázási lehetőséget biztosítanak a máriakéméndi erdőkben, továbbá a Vár-hegyen álló Török-vár felfedezését is. Az egyes pontokon különféle ellátmány és frissítő lesz, a célban pedig szendvicsek és kitűző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában