múltidéző

2018.08.19. 07:00

Örök sláger lett a jégbe hűtött gombóc

A kánikulában verhetetlen a fagyi. Így volt ez régen is...

Hajdu Zsolt

A nyári forróságban 22 éve is ez volt a legjobb csemege

Fotó: Laufer László

Mindig is irigyeltem azokat, akik a gombócokkal púposra pakolt tölcsérekből nyalták a fagyit, és másnap nem rohantak az orvoshoz torokgyulladásra panaszkodva. Sajnos, nekem még egy gombóc is sok volt, és máris benyaltam a betegséget.

 

Gyerekkoromban Pécsett, az Olimpia étterem közelében laktunk, egy 50 filléressel a markomban indultam a fagyivásárlásra, hogy a kupola alatt lévő pultból válasszak egy gombócot a csoki, vanília, puncs kínálatból. Persze úgy engedtek el otthonról, csak nagyon lassan nyalogassam a jéghideg fagyit, nehogy megbetegedjek. Ennek ellenére, mi történt másnap délutánra? Szinte minden egyes alkalommal elkezdett pirosodni a torkom, és irány a gyermekorvos. Talán ezért nem szeretem ma sem a fagyit, és nem is hatnak meg a különböző hangzatos fantázianevek, illetve a látványos kreációk a fagyis hűtőpultban.

A kánikulában viszont verhetetlen a fagyi. Fogyasztják is az emberek rendesen, mert mint mondják egyrészt finom, másrészt pedig kellemesen hűvös. És már attól sem kell félni, hogy a sok cukortól elhízik az ember, mert létezik diétás változata, illetve gyümölcsös, és ki tudja még milyen. Egy-egy pultnál időzve, amíg a család válogat a hatalmas kínálatból, bizony nem irigylem őket: valóban nehéz feladat a több tucatból választani. Most itt a kánikula is, érdemes lenne végigkóstolni akár az összes változatot. Természetesen szépen beosztva, hogy minden napra jusson. Addig talán kitart a mostani hőségben ez a bőséges kínálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában