cukiság

2020.05.26. 19:05

Új jövevények a pécsi állatkertben, most bébi bölény is született

bama.hu

Keddre virradóra megérkezett az állatkert új lakója – adta hírül a pécsi zoo Facebook-oldala. A most született életerős kicsi, a bölénypár, Brutus és Avarka 7. borja. Az amerikai bölény egyike azon állatfajoknak, melyeket az állatkertek és a rezervátumok mentettek meg a teljes kipusztulástól. A bébi nevéről egyelőre nem érkezett hír.

Az amerikai bölény növényevő, táplálékának legnagyobb részét különböző fűfélék alkotják. A párzási időszak júniustól szeptemberig tart, melynek során a hímek harcolnak egymás között a nőstények kegyeiért. A domináns bikák féltékenyen kergetik el a tehenektől a rivális hímeket. A vemhességi idő körülbelül 285 nap, melynek letelte után egy borjú születik, melynek tömege születésekor 15-25 kg. Az ikrek nagyon ritkák. A nőstény védi a borjakat, a hím nem vesz részt az utódgondozásban. A borjak születéskor zsemlebarna színűek, bundájuk két-három hónaposan válik a felnőttekre jellemző sötétbarna színűvé.

Hím gerezával is gazdagodott a zoo nemrégiben

A zászlós farkú kolobuszok, más néven gerezák kölyke május 7-én, Gizella és Gusztáv napján látta meg a napvilágot. Időközben kiderült, hogy a jövevény kisfiú, így gondozói a Gusztáv névre keresztelték. A kicsit egyre többet lehet látni anyukája és testvérei karjaiban. Az állat most még fehér, 3 hónapos kora körül veszi fel a kifejlett állatokra jellemző színezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában