Felfújható akadályok

2020.10.04. 20:00

Több ezer ember vett részt az év legbolondosabb futóeseményén

Sok futóversenyen vettünk már részt, de olyan bolondos futamon, mint a szombati Crazy5K, még sosem. Amikor a felfújható akadályokkal küzdöttünk, kicsit újra gyermeknek éreztük magunkat.

Mészáros Rita

Mindig is szerettük a légvárakat, csak az a baj, hogy egy bizonyos életkor felett már igencsak furcsán néznének az emberre, ha elkezdene ott ugrálni. A Crazy5K futóverseny lényege viszont pont az, hogy felfújható akadályokon keresztül kúszva, mászva, ugrálva kell teljesíteni az öt kilométeres távot, így aztán minden felnőtt újra gyermeknek érezheti magát.

 

Amikor megtudtuk, hogy a pogányi repülőtéren is rendeznek egy ilyen futamot, egy percig sem gondolkodtunk azon, hogy mi is részt szeretnénk venni rajta.

És egyáltalán nem csalódtunk benne, mert igazán jól szórakoztunk. Ez nem a klasszikus értelemben vett futóverseny volt, nem az volt a cél, hogy minél gyorsabban teljesítsük a távot – időmérés nem is volt, és sokan inkább csak sétáltak futás helyett -, hanem, hogy élményeket gyűjtsünk.

A program különleges hangulata már akkor hatalmába kerített, amikor szombat délelőtt megérkeztünk a helyszínre. Rengetegen voltak – összesen csaknem háromezren vettek részt a futamon -, és a legtöbbjük azt a neonzöld pólót viselte, amit a nevezéshez kapott. A közös bemelegítés után kisebb csoportokban indultunk, egyrészt mert nem lett volna jó, ha a rajt utáni akadályon tumultus alakul ki, másrészt a vírushelyzet miatt is fontos volt, hogy ne alakuljon ki tömeg.

A rajt után tehát már rögtön várt egy akadály, amire akkor még könnyen felmásztunk, majd a másik oldalán lecsúsztunk. Ezután a pálya kacskaringósan folytatódott, kilenc másik akadályt érintve. Volt, hogy alagúton kellett átkúszni, egy másik ponton pedig falat mászni. Felfújható oszlopok között törtünk utat magunknak, és kúp alakú akadályok tetején ugráltunk. Bármennyire is szórakoztatónak hangzik, a vége felé azért már eléggé elfáradtunk, és az utolsó, egyben legmagasabb akadályra már nehezen másztunk fel, de megérte, mert a legjobb az volt, amikor négy-öt méter magasról lecsúszhattunk.

Sok mindent lehet mondani egy ilyen futóversenyre, de azt, hogy monoton, biztosan nem.

Éppen ezért tökéletes volt a kezdő sportolók számára, és a versenyzésben tapasztaltabbaknak is jól jött egy kis változatosság.

Külföldön is népszerű a futóverseny

Az első Crazy5K futamot 2017-ben rendezték meg Dunakeszin, aztán hamar kinőtte magát a rendezvény. Több magyarországi településre is eljutott, de Rómában és Milánóban is tartottak már ilyen versenyt. Pécsre másodszor látogattak el a szervezők. A futamot eredetileg nyár elején tartották volna, a járványhelyzet miatt halasztották októberre. A szezonban még Szegeden és Nyíregyházán lesz hasonló rendezvény, jövőre pedig újabb programokkal érkeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában