figyelem! praktikák!

2021.07.28. 14:00

A kertet nem küldhetjük szabadságra, ápolni kell

A nyaralások és pihenések alkalmával hajlamosak lehetünk megfeledkezni kertünk ápolásáról, a kertgondozás viszont nagy felelősséggel jár. Lapunk utánajárt annak, hogy az üdülések szezonjában mit tudunk tenni kertünk gondozása érdekében.

Fodor Szabina

20210706 Oltárc Oltárci fejlesztések. A helyi önkormányzat fóliasátrában, a közmunkások által nevelt paprikák beértek. Képen: Juranics István polgármester. Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A nyári meleg, a száraz, vagy éppen viharokkal tarkított szélsőséges időjárás, szinte pillanatok alatt tönkreteheti a régóta dédelgetett kertünket, ezért ilyenkor különösen figyelnünk kell a növények gondozására. Ilyenkor a nyaralások és pihenések alkalmával hajlamosak lehetünk megfeledkezni a szükséges teendőkről, így csupán néhány csapadékmentes, forró nap, elég ahhoz hogy a növények teljesen tönkremenjenek.

A helyes öntözés a forró napokon a kertgondozás elengedhetetlen feladata, ezzel sokat lendíthetünk a növények életkedvén. Az öntözésre a hajnali időszak az ideális, hiszen ilyenkor a legkisebb a párolgási veszteség. Az egyik pécsi kertészet munkatársa, Horváth Gergely kertészmérnök lapunk megkeresésére elmondta, hogy kertünk mindennapos locsolása elengedhetetlen. Nyáron sokan mennek nyaralni, ilyenkor ha mozdítható a növény, akkor mindenképpen be kell húzni védett, árnyékos helyre. Ha erre nincs lehetőség, akkor le kell locsolni, tálcát tenni alá, hogy megfelelő mennyiségű folyadékhoz jusson, de semmiképpen se állítsuk a cserepet vizesvödörbe. Ez nem jó megoldás, ugyanis a növény gyorsan megrohadhat a gyökér megfojtásával. Amennyiben ezekre nincs lehetőség, akkor szerezzünk be egy ritkább szövésű, félig áteresztő textíliát, és takarjuk le a vele a növényt.

Amikor nyaralni indulunk, keressünk olyan praktikus megoldásokat, amelyekkel utazásunk végére növényeink is ugyanúgy pompáznak majd, mint mikor itthon hagytuk őket. Horváth Gergely számos hasznos tanácsot árult el nekünk a téma kapcsán. – Ha valaki hosszabb időre megy nyaralni, akkor számára hasznos lehet a speciális kaspók használata. Ezek segítségével 5-8 napra megoldhatjuk egy-egy növény vízellátását, hiszen ezekben a kaspókban egy önöntözőrendszer található. Ezek mellett még jó eszköz a védelemre, az úgynevezett vízmegtartó kristály. A porállagú készítményt a tavaszi ültetésnél lehet a növények földjébe keverni, ezzel biztosítjuk a megfelelő nedvességellátást, ugyanis ezek segítségével elkerülhető a kiszáradás veszélye.

 

A kártevők támadására is számítani kell

Nyáron a növényeket előszeretettel találják meg a különböző kártevők, a levéltetvek, az atkák és a hernyók is kárt tehetnek a növényekben. A szakember elmondta, hogy a kártevőket könnyen észrevehetjük a növények levelein. Ilyenkor érdemes a sérült hajtást vagy a róla készített fotót egy gazdaboltba bevinni, ahol a szakemberek a beazonosítás után célirányosan tudják kezelni a problémát, illetve tanácsot adnak a megfelelő védekezéshez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában