Rózsaszín hétvége

2022.01.17. 17:30

A pécsi tévétorony is azt hirdeti: a méhnyakrák megelőzhető

A szűrésen való rendszeres részvétellel a méhnyakrák megelőzhető – többek közt erre hívja fel a figyelmet a hétvégén kezdődött Méhnyakrák Megelőzési Hét, amelynek során Pécsett is többek közt kerekasztal-beszélgetésre várják a téma iránt érdeklődőket.

Wald Kata

Fotó: H. BARANYAI EDINA

Rózsaszínbe borult a pécsi tévétorony a hétvégén, jelezve, hogy kezdetét vette a Méhnyakrák Megelőzési Hét. Az országos kezdeményezéshez a betegek gyógyulásában segítő kezet nyújtó és a megelőzés fontosságának minél szélesebb körben való propagálását célul kitűző Mályvavirág Alapítvány pécsi szervezete is csatlakozott. 

 

Mint azt Kult Andreától, a szervezet pécsi vezetőjétől megtudtuk, a program részeként holnap, január 18-án 17 órakor kerekasztal-beszélgetésre várnak mindenkit, aki érdeklődik a téma iránt a Pákolitz István Közösségi Házba. Az Életem gyöngye címet viselő rendezvényen a résztvevőknek lehetőségük nyílik arra, hogy a méhnyakrákról, a HPV-ről, a megelőzésről tabuk nélkül beszélgessenek, közben pedig a méhnyakrák elleni védelmet szimbolizáló gyöngyökből a betegségben érintettek összetartozását, a közös gyógyulást jelképező karkötőket készíthetnek, amelyeket aztán a pécsi klinikán fekvő betegeknek ajándékoz az alapítvány. 

 

A szervezők kérik, hogy akinek lehetősége van rá, gyöngyöket is vigyen magával, ezzel is támogatva a szervezet munkáját. 

Mindemellett Mályvavirág Polc is elérhető lesz hamarosan a Pákolitz István Közösségi Házban – ingyen elvihető, a méhnyakrákkal kapcsolatos különféle tájékoztató kiadványokat, szórólapokat érhetnek majd el itt az érdeklődők, ezen kívül a témakört érintő könyvek kölcsönzésére is nyílik majd lehetőség. 

 

A tavasz folyamán tervezi továbbá a pécsi Mályvavirág Pont egy mályvavirágot ábrázoló köztéri, különleges, drótból készült szobor kihelyezését is, amely a tervek szerint az Árkád udvarában kap majd helyet – az alkotás emlékhelyként szolgálhat majd többek közt a betegségből felépültek számára. 

 

A szűrés és az oltás ad védelmet hosszú távon is

Hosszú távon a HPV elleni védőoltás és a rendszeres méhnyakszűrés biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen – hívja fel a figyelmet a Baranya Megyei Kormányhivatal. Baranyában a 2021/22. évi tanévben a hetedik osztályos lányok 80, és fiúk 65 százaléka igényelte a térítésmentes, HPV elleni vakcinát, összesen 120 iskolában. 

A méhnyakrák megelőzésével kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű átadása érdekében az állam a területi védőnőket is bevonta a méhnyakszűrés végzésébe. Baranyában jelenleg 13 szolgáltató rendelkezik a szűréshez szükséges feltételekkel, ennek köszönhetően 44 településen érhető el helyben a lehetőség. A Nemzeti Népegészségügyi Központ „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” programjának keretében szűrőbuszok is segítik a halmozottan hátrányos kistelepülésen a vizsgálatok elvégzését. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában