Rosszul gyűjtjük?

2022.01.16. 07:00

Huszonöt éve helyezték ki az első szigeteket a baranyai megyeszékhelyen

Tavaly Pécsett több mint négymillió kilogramm műanyag és papír, illetve több mint 666 ezer kg üveghulladék került a szelektívhulladék-gyűjtőkbe

Zsigmond József

Egyre több család szelektíven gyűjti otthon a hulladékot, vagyis a papírt, műanyagot, üveget külön-külön válogatják, és helyezik el a gyűjtőedényekbe. Több olvasónk is megkereste szerkesztőségünket, hogy ezt követően mi történik a hulladékkal. 

 

Pécsen az első hulladékgyűjtő szigeteket 1997-ben helyezték ki, a házhoz menő gyűjtésre pedig a régi Kertváros területén került sor először. A szelektívhulladék-gyűjtés lehetőségei, eszközparkja folyamatosan bővült, Pécs jelenleg minden ingatlanhasználó számára több lehetőség is biztosít. A szelektív hulladék válogatása a Kökényi Regionális Hulladékkezelő Központ válogató üzemében folyik, ahol jelenleg 39 hulladékosztályozó, 3 csoportvezető, 5 gépkezelő és 1 válogatóüzem-vezető dolgozik. 

 

Szerettük volna végigkövetni a szelektív hulladék útját, hová kerül, miként dolgozzák fel, de a járványhelyzet miatt a Kökényi Regionális Hulladékkezelő Központ jelenleg nem látogatható. Mint a Dél-Kom Nonprofit Kft. írta lapunk megkeresésére, amint a járvány­ügyi helyzet lehetővé teszi, a telephelyen végzett munkát megmutatják nekünk, és így mi be tudjuk mutatni olvasóinknak a szelektív hulladék hasznosításának az útját. Mivel erre most nem volt lehetőségünk, így elküldtük kérdéseinket a szolgáltatónak. 

 

A szerkesztőségünknek küldött válaszokból kiderült, tavaly Pécs területéről összesen 4 millió 317 ezer 780 kilogramm szelektív kevert csomagolási hulladékot és 666 ezer 910 kilogramm szelektív üveghulladékot gyűjtöttek be. 

Mint megtudtuk, a beérkező műanyag – és egyéb, a szelektív gyűjtőedényekbe elhelyezett – hulladék válogatása a Kökényi Regionális Hulladékkezelő Központ válogató üzemében történik gépi, illetve kézi erővel. A vegyes papírt, hullámkartont, tetrapackot, PET-, HDPE-, PE-fóliát, vasat, alumíniumot és üveghulladékot szétválogatják, majd továbbítják a megfelelő hasznosítókhoz külföldre és belföldre egyaránt. A válogatott hulladékok anyagukban történő újrahasznosításon esnek át, vagy köztes terméket (regranulátum), vagy közvetlenül késztermékeket gyártanak belőlük, többek között használati tárgyakat, új palackokat, flakonokat, fóliatermékeket. 

 

A szolgáltató felhívta a figyelmet, sajnos a lakosság nem megfelelő módon történő gyűjtése miatt a hasznosítható hulladékon felül jelentős mennyiségben kiválogatnak nem hasznosítható kommunális, elszennyeződött, valamint veszélyes és elektronikai hulladékot is. A beszállított szelektív hulladék mintegy 30-40 százaléka hasznosíthatatlan, közölte tapasztalatait a Dél-Kom Nonprofit Kft. sajtóosztálya. 

 

Ne dobjunk bele mindent a kék kukába

A szelektívhulladék-gyűjtés sikerességének alapja, hogy mindig a lehető legtisztább formában tegyük a gyűjtőkbe a papírt, műanyag üvegeket, palackokat. A papírhulladékok közül az újságpapír, hullámpapír, kartonpapír, karton csomagolási dobozok, csomagolópapír, irodai papírhulladék, leporellók, papírzacskó, borítékok, szórólapok, reklámkiadványok gyűjthetőek, míg a műanyagok közül a PET-palack (ásványvizes, üdítős), PP, PE, HDPE, PET, PS jelzésű flakonok és tégelyek (tejfölös dobozok, kozmetikai, tisztító- és mosogatószeres flakonok), PP, LDPE jelzésű műanyag fóliák, kupakok, rekeszek, bevásárló reklámtáskák, zacskók, tejes és üdítős kartondobozok. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában