Mesterien asztrofotózik

2022.01.25. 11:30

Schmall Rafael olykor 30 órát készül rá, de mindig „lehozza” a csillagokat az égről

A szabadtéri lovarda közepén egyensúlyoz egy gémeskút, miközben az égből rázuhan egy üstökös. A puszta közepén magányosan nyújtózkodó fát szivárványként öleli körül a Tejút. Efféle borzongatóan szép asztrotájképeket alkot Schmall Rafael, akivel a művészeti ág fortélyairól beszélgettünk.

Mészáros B. Endre

Fotó: S. R.

– Mi az az asztrofotózás? 

– Bármilyen csillagászati jelenség megörökítése. Éppen ezért sokáig a csillagászok privilégiuma volt, de az új évezredben már a technika fejlődésének köszönhetően bárki nekiállhat galaxisokat, csillagködöket, távoli égitesteket fotózni. Könnyebben elérhető változata az éjszakai égboltot és a földi környezetet összekapcsoló asztrotájképek készítése. A Naprendszert, a bolygókat, a galaxisokat speciális felszerelésekkel lehet csak jó minőségben fényképezni. A részletekről sok mindent elmesélek kedden 18 órától Pécsett, a Mecseki Fotóklubban. 

 

– Tavaly a pécsi Planetáriumban volt egy asztrofotós kiállítása. Miről szól egy ilyen? 

– Akkor a Namíbiában készült felvételeimet hoztam el. Azért jártam ott, mert fényszennyezésmentes az égbolt, a déli félteke pedig új látószöget jelent. Évente van egy ilyen tárlatom valahol a világban. 

 

– Kertészmérnök, mégis a kozmoszt fotózza. Miért? 

– A természetfotózás és az asztrotájképek nem állnak messze egymástól, de engem jobban érdekelnek a csillagok. De gombákról, virágokról készült képekkel is nyertem már díjakat. Másrészt minden asztrofotómnak története van, napokon át tervezem, órákon át készülök az elkészítésére. 

Schmall Rafael munkában: irány a csillagos ég

Forrás: S. R.

– Csak éjjel lehet asztrofotózni? 

– Nem, sokan a nap változásait rögzítik, sőt, a holdat is lehet nappal követni. Az asztrofotózás egyre népszerűbb, legalább kétszázan foglalkoznak vele hazánkban, és ugrásszerűen nő a tábora. És ami most aktuális: az állatövi fényt jó lenne havas tájjal a háttérben lekapni. 

 

– Nem drága egy ilyen szett? 

– Asztrotájképhez elég egy jó teleobjektív, az égbolthoz viszont kellenek speciális eszközök. Összességében félmillió is elég, de többmilliós is lehet a pluszberuházás. Továbbá legalább fél évet elvesz a szakmai, csillagászati felkészülés, és olykor hidegben, sötétben, félelmetes helyeken kell órákat lesni a megfelelő pillanatot. 

 

A Zselici Csillagparkban dolgozik

Schmall Rafael 1986-ban született Kaposváron. A Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikumban érettségizett, a Pannon Egyetem Georgikon Karán kertész- és informatikus mérnökként diplomázott. Ruhagyárban volt termeléstervező, 2015 óta a Zselici Csillagpark munkatársa. Asztrotájképei megjelennek a legkülönbözőbb magazinokban és fotópályázatokon. 2016-ban elnyerte a National Geographic Magyarország Év Asztrofotója díját, 2020-ban a greenwichi királyi múzeum nemzetközi pályázatán első lett „Ember és az űr” kategóriában. Nőtlen, Kaposfőn lakik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában