Vallási, kulturális helyszín

2022.02.28. 16:51

Kegyhelyüket élesztenék újjá a szigetváriak

Jótékonysági esttel indul a programsorozat, melynek célja a figyelem felhívása a térség életében egykor rendkívül fontos szerepet betöltő turbéki Segítő Szűz Mária kegytemplom állapotára. Az egyházi épület évszázadokon keresztül jelentős szerepet töltött be Szigetvár és a Dél-Dunántúl katolikus vallásosságában.

Mohay Réka

A kegytemplom számos rendezvénynek adott otthon

Forrás: V.Z.

Fotó:

– Sokáig tévesen úgy hitték, hogy Szulejmán szultán sírját rejti a hely. 1705-ből származik Perizhoff Frigyes szigetvári jezsuita plébános levele, amelyben utólagos engedelmet kér egy kápolna építésére a Segítő Isteni Szűz tiszteletére, amit egy helyi polgár építtetett fából, hálából csodálatos gyógyulásáért – mondta Salamon Ferenc szigetvári várkapitány. 

 

A kápolna búcsújáróhellyé nőtte ki magát, történetét nyomon követhetjük a „Szűz Mária segítségével – a turbéki Mária-kegyhely története” című, 2016-ban kiadott tanulmánykötetben. 

 

Míg a 20. század első felében még a város és a környék lakóinak nemcsak szakrális, de világi találkozóhelye is volt a kegytemplom, napjainkra életveszélyesnek minősített, omladozó épületté vált, helyreállítása hozzávetőlegesen is tízmilliós befektetés lenne. A kegytemplom és környéke azonban a térség fontos vallási, kulturális helyszíne lehetne. 

 

A helyiek részéről úgy látszik, megvan a szándék a helyreállításra, ebben fontosnak tartják a Pécsi Egyházmegyével való együttműködést. 

 

A Szigetvári Szent Rókus Plébánia közössége Rosner Zsolt plébános vezetésével 2022 tavaszán programsorozatot indít, amelynek célja, hogy az elhagyatott kegytemplom újra közösségi helyszínné váljon. A szervezők úgy látják, ha egy épület egyre többek számára bír pozitív töltéssel, akkor idővel remélhetőleg anyagi forrásokat is tudnak majd szerezni az épület rekonstrukciójára.

 

Jó célért szól a hangverseny

A turbéki templomra való figyelemfelhívó rendezvénysorozat első programja március 4-én, pénteken, 17 órakor egy jótékonysági hangverseny lesz a szigetvári ferences templomban. Fellép Dévényi Ildikó, Lukács Melinda, Dr. Balatoni Sándor, Götz Attila, Solymosi Péter, a Szigetvári Weiner Leó Zene- és Művészeti Iskola tanárai és növendékei, a Szigetvári Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola Nagykórusa és a Szigetvári Tinódi Vegyeskar. A befolyt összegekkel a szigetvári tankerületi iskolát támogatják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában