Három megyéből jöttek a csapatok

2022.07.07. 19:32

Tábort vertek, sátrat állítottak a szentegáti erdőben a cserkészek

Mohay Réka

A képünk illusztráció

Közel ezer cserkész gyűlt össze három megyéből a Szigetvárhoz közeli szentegáti erdőben. A nagyszabású kerületi nagytábor különleges alkalom, ilyenkor ugyanis a Dél-Dunántúli régió VI. Cserkészkerületének minden érintett csapata találkozik egymással: Baranya mellett Tolna és Somogy megye cserkészei is Szentegáton táboroznak július 6-15 között.   

– Velünk van a kerületi cserkészcsapatokon felül két vendégcsapat is, az 1415. IV. Károly cserkészcsapat Veszprémből és a 2. Drávaszögi Árpád Fejedelem cserkészcsapat Horvátországból – tudtuk meg Várdai Leventétől, a VI. Cserkészkerület elnökétől.  

– Utóbbiakkal szoros a kapcsolatunk, mert Mohácstól délre néhány kilométerre működnek, aktívan támogatjuk az ottani magyar közösséget, sok közös programot tartunk – tette hozzá. 

– Cserkésztáboraink célja, hogy az egész évben őrsi rendszerben, azaz korosztályos kiscsoportokban és játékos módon elsajátított tudást és készségeket a gyakorlatban is próbára tegyük. A gyerekekkel közösen alakítjuk ki az erdei tábor helyszínét, felállítjuk a sátrakat és különböző építményeket alakítunk ki, például ebédlőt, zuhanysátrat, táborkaput.

Alkalmazzuk a megtanult csomókat, esténként népdalokat éneklünk, a rengeteg közösségi játék mellett lehetőséget biztosítunk az elmélyülésre, önmagunkra figyelésre. Napjainkat reggeli és esti szertartással keretezzük, itt rendszerint elénekeljük a Himnuszt és imádkozunk is. Túrázunk a környéken és általában sportnapot is tartunk – folytatta a kerületi elnök. 

A szombat különlegesnek ígérkezik, ekkor tartják a tábor lelki napját. Lelki programokon, fakultációkon vehetnek részt a cserkészek, ezek között tömegjátékok segítik egymás megismerését. A közös ebédet követő csendes pihenő során is találkozhatnak a résztvevők a társaikkal, illetve egyénileg is elmélkedhetnek, imádkozhatnak. Este pedig a két érintett egyházmegye főpásztora tart közös ünnepi szentmisét: Felföldi László pécsi és Varga László kaposvári megyéspüspökök érkeznek a táborhelyre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában