Közös érdek a megóvásuk

2022.07.02. 07:00

Még üresen sem verhető le a fecsekfészek

Annak ellenére, hogy immár több mint két évtizede törvény tiltja a fecskefészkek önhatalmú eltávolítását, mégis évről évre rengeteg büntetést kénytelen kiszabni az illetékes hatóság. Márpedig – emberi beavatkozás nélkül is – az elmúlt húsz évben megfeleződött a hazai fecskeállomány.

Radnai Balázs

Fotó: V. Varga József

 Sajnos évről évre tapasztaljuk a tendenciát, hogy a tavasszal Afrikából hazatérő fecskék száma csökken. Márpedig a fecskéknek nagy hasznuk van, hiszen amellett, hogy öröm nézni ezeket a kedves apró madarakat, rengeteg szúnyogot elfogyasztanak, így igazi áldás lehet annak, akinek az eresze alá fészket raknak. Ezért is fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy a fecskefészek még akkor sem verhető le az eresz alól, ha éppen üresen áll. 

Ha esetleg valaki engedély nélkül távolítja el a fecskefészket, akkor 50 000–200 000 forint büntetést róhatnak ki rá. Abban az esetben, ha fecske is elpusztul a vandál beavatkozás következtében, úgy madaranként újabb 50 000-50 000 forintok adódnak a büntetéshez, de két egyed elpusztítása már egyenesen bűncselekménynek számít. 
Aki a környezetében fecskefészek lerombolását tapasztalja, az a területileg legközelebb lévő nemzeti park igazgatóságánál vagy az illetékes kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályánál tehet közérdekű bejelentést. 
 

Engedéllyel lehet a fészekhez nyúlni

Bár a fecskefészekhez tilos hozzányúlni, előfordulhat, hogy szigetelés, vakolás, nyílászárócsere miatt útban vannak a fecskék. A természetvédelmi törvény természetesen lehetőséget ad arra, hogy ilyen esetben az emberi szempontokat is szem előtt tartsák. Ötezer forintos illeték befizetése után a Baranya Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályánál lehet engedélyhez folyamodni. Fontos tudnivaló azonban, hogy erre kizárólag november 1. és március 31. között van lehetőség, a költőidőszaktól számítva a fecskék kirepüléséig nincsen legális lehetőség megszabadulni a nemkívánatos fészkektől
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában