Védjük a természetet

2022.08.14. 17:00

Nemcsak az embereknek van szüksége folyadékpótlásra a nagy melegben, hanem a madaraknak is

Úgy, ahogy az egész országban, Baranyában is tombol a kánikula kisebb lehűlésekkel megszakítva. Azonban ebben a nagy melegben, nem csak saját magunkra kell gondolni, a környezetünkben élő madaraknak is ugyanolyan fontos a folyadékbevitel.

bama.hu (forrás: duna-dráva nemzeti park igazgatóság)

Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Fotó: MME

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság oldalán tippeket is találhatunk, hogy mi, hogyan tudjuk a madarak folyadékpótlását segíteni.

A saját kertünkben kialakíthatunk egy itatót, amelynek elkészítésénél ügyelnünk kell arra, hogy minél természethűbb legyen, hiszen akkor a madarak is jobban kedvelni fogják. Azt, hogy mindezt hogyan érjük el, az már teljes mértékben a saját kreativitásunkra van bízva. Használhatunk kisebb kavicsokat, patakköveket, sőt akár vízinövényeket is betelepíthetünk az itatónkba. Fontos, hogy az itató lassan mélyüljön, közepén egy lapos kővel, amelyre a madarak le tudnak szállni. 

A legjobb megoldás az itató elhelyezésére egy olyan árnyékos terület, amelynek a közelében a madarak találjanak búvóhelyül szolgáló cserjés, fás növényzetet. Elengedhetetlen a madáritató állandó tisztén tartása és  a víz utánpótlása, hiszen, ha már odaszoktattuk őket, akkor ne csapjuk be őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában