Megéri!

2022.09.28. 07:00

A jó szén-monoxid-érzékelő életet ment, de nem életre szól

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset. A mérgező gáz jelenlétét jelző készülékekkel azonban kis befektetéssel, elenyésző fenntartási költségek mellett biztonságosabbá tehetők a lakások – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

W. K.

Fotó: Bujdos Tibor

A katasztrófavédelemhez évről évre egyre több segélyhívás fut be szén-monoxid miatt, ami azt mutatja, hogy egyre többen használnak a mérges gáz érzékelésére szolgáló eszközt. Sajnos azonban még mindig nem az összes olyan háztartásban, ahol indokolt lenne. 
 

– A szén-monoxid megjelenésének hátterében legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázkazán, gázvízmelegítő áll, emellett a baj forrása a szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása vagy a szellőző elemek lezárása 

– hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem. 

A szén-monoxid különösen veszélyes, mert színtelen, szagtalan, a levegőnél alig könnyebb, nem irritáló, ugyanakkor megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson, ezért másodpercek alatt eszméletvesztést okozhat. 

A legfontosabb tanácsok egyike, hogy évente egyszer célszerű szakemberrel ellen­őriztetni a fűtőeszközt. Nem elég néha kiszellőztetni, a nyílászárókba résszellőzőt is kell szereltetni. Fontos, hogy a kémények rendszeres felülvizsgálata se maradjon el – a kéményseprő előre megbeszélt időpontra érkezik, a szolgáltatás ingyenes. 

Fontos a jó minőségű szén-monoxid-érzékelő használata is a lakásban. – Az eszközt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni – hangsúlyozza a katasztrófavédelem. Fontos, hogy legyen hozzá mellékelve magyar nyelvű használati utasítás. Vásárlás előtt érdemes a katasztrófavédelem honlapján megtalálható listát ellenőrizni – ez legutóbb idén augusztus 25-én frissült, és negyven megbízhatóan működő berendezést, illetve harminckét nem megfelelő készüléket tartalmaz. Fontos az is, hogy a gyártó előírásainak megfelelően telepítsük az eszközt, és a szavatossági idő lejárta előtt – ami általában öt év – cseréljük le. 
 

A szellőzőrács letakarása is tilos

A fűtési költségek csökkentésére a régi nyílászárókat egyre több helyen jól szigetelő ajtókra, ablakokra cserélik. – Az évszázadokon át használt fakeretes nyílászárók légrésein az égéshez szükséges levegő akadálytalanul áramolhatott be a lakótérbe. Az újonnan beszerelt, jól szigetelő nyílászárók légáteresztő képessége azonban minimális, ezért jelentősen csökken az épületbe bejutó oxigén mennyisége – emeli ki tájékoztatójában a katasztrófavédelem. Ha más módon nem biztosított a levegő pótlása, akkor a tüzelőberendezés gyorsan elhasználja az égéshez a helyiség oxigénjét, és vákuum keletkezik, a levegő-utánpótlás hiánya miatt a kémény – bármennyire megfelelő műszaki állapotú – nem képes az égésterméket elvezetni, szellőzése megfordul. Ennek következtében a szén-monoxid halálos mennyiségben való megjelenése csak idő kérdése. 
A szellőzőrácsok letakarása szintén nagyon veszélyes, hiszen könnyen életveszélyes állapotot teremthet. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában