Kisebb a rezsije is

2022.11.05. 12:45

A hektikusan alakuló ingatlan- és rezsiárakból kiindulva megéri fontolóra venni a szuterénvásárlást

A gyakran tévesen pincelakásnak titulált ingatlantípus átlagosan 30–40 százalékkal olcsóbb, mint egy sima lakás ugyanabban a városrészben. De más előnye is van – állítja az Ingatlanbazár.

bama.hu

A szuterén legjellegzetesebb ismérve, hogy padlószintje a talajszint alatt van, tehát otthonunkba lépve nem felfelé, hanem lefelé lépcsőzünk. De kit zavar ez, ha teljes méretű ablakok, nyílászárók biztosítják a fényt a szuterénben? – teszi fel a kérdést az Ingatlanbazár cikke. Ugyanis a csak néhány tíz centiméterrel mélyebben kialakított szuterénbe nem lapos ablakokon szűrődik be a fény, ellenben a kis nyílászárós pincelakásokkal. Ezért nem keverendő össze a két lakástípus.

A diákok is szeretik 

Egy igényesen kialakított és berendezett szuterén nemcsak saját részre, hanem befektetési szándékkal is megállja a helyét, például egyetemisták részére, főleg, ha a belvárosban található. Őket az sem zavarja, ha a járókelők lába „belelóg a képbe”, amikor kinéznek az ablakon, és csak alulnézetből kémlelhetnek ki rajta. Cserébe alacsony rezsivel számolhatnak, ugyanúgy, mint azok, akik életvitelszerűen élnek alagsori lakásban. 

Könnyen kifűthető 

A leggyakrabban nagyvárosi bérlakások, családi házak alagsori helyiségei alakíthatók át szuterénné, akár garzonméretűvé, akár magánház-alapterületűvé. A legnagyobb előnye, hogy az alacsonyabb padlószint és belmagasság miatt könnyen kifűthető, és nem is hűl ki olyan könnyen, mint egy átlagos lakás. Nyáron viszont tovább hűvös marad. Nem vagy csak alig szükséges lépcsőzni. 

Megosztó típus 

Sokan mégsem rajonganak érte, éppen az alacsony, jellemzően 210 centiméter alatti belmagasság miatt, ez nyomasztó hatást kelthet. Ha nincs a ház talapzata tisztességesen alászigetelve, a falak vizesedhetnek, ettől az egészségre káros dohosodás, penészedés alakulhat ki. Nem mellesleg emiatt gyakrabban kell festeni, a csempék pedig idővel lepotyoghatnak a fürdőszobafalról – figyelmeztet az országos ingatlanos portál. 

A járdaszinthez közeli, kis ablakos lakásokba a por könnyebben bejut. A nyílászáró gyorsan szennyeződik, az esővíz visszacsapódik rá a járdáról. A kis ablakos pincelakásnál fényből sincs elég, ráadásul a nyílászárókra is több árnyék vetülhet az utcafronti bokrok, fák miatt. A nagy esőzésekkel járó beázás elkerülhető a megfelelő csapadékelvezetéssel. Enélkül a szuterént könnyen elönti a víz, illetve legrosszabb esetben a szennyvíz is, ha visszafolyik a csatornahálózatból. Fontos jó tanács az Ingatlanbazártól: ha magas a talajvíz szintje, inkább felejtse el a szuterént. 

Kizárható negatívumok 

Persze alapos szigeteléssel, modern műszaki paraméterekkel nem sokban különbözik egy átlagos lakástól. A kevés fény világos bútorokkal, sok üveg- és tükörfelülettel ellensúlyozható – érvel a portál. Az alacsony belmagasság a szellős berendezéssel küszöbölhető ki, igaz, csak optikailag. Erős fényű, energiatakarékos lámpákra, jól megtervezett világításra bizonyára szükség lesz. A kis ablakos, alagsori lakás nehezebben szellőztethető, itt jól jön a légkondi vagy a szellőztető berendezés. 

És a végére egy fontos információ az Ingatlanbazártól: szuterén vásárlása előtt nem árt utánajárni a földhivatalnál, hogy lakásként van-e nyilvántartva. Megeshet, hogy eredetileg pinceként, alagsori üzlethelyiségként, esetleg tárolóként jegyezték be, és ezen az átalakításkor nem módosítottak. Ez a lakáshitel miatt lehet fontos, mert kölcsön általában nem kapható rá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában