Ezt látni kell!

2022.11.27. 17:44

Békegalamb lebeg a geresdlaki mézeskalácsfalu felett (galéria és videó)

Egy ukrán menekült család elkészítette a mézeskalács házát, amelyben már több hónapja él Geresdlakon, de kiállításon látható az a ház is, amelyben még a háború kirobbanása előtt, Ukrajnában éltek.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

Tizennegyedik alkalommal készítették el mézeskalácsból a falu kicsinyített mását. Idén a békét sugározza a falu, ahol elkészült annak az ukrán menekül családnak a mézeskalácsháza, amelyben most élnek.

– Minden évben van egy üzenete a mézeskalácsfalunknak. Az idei a béke, a testvértelepülések és az emberi kapcsolatok fontosságára épül – mondta el lapunknak a vasárnapi megnyitó előtt Habjánecz Tibor, a település polgármestere. – A mézeskalácsfaluba bevontuk az általunk befogadott, és támogatott ukrán családot. Mézeskalácsból elkészítették a geresdlaki házukat, amelyen ukrán-magyar zászló leng, de az ukrán hölgy az ukrán házukat is megépítette mézeskalácsból, ami felett békegalamb lebeg.

Az idei mézeskalácsfalu másik különlegességét az adja, hogy mézeskalácsfalu kiállítótermének különböző oldalán megjelentek a  külföldi és magyar testvér-, illetve partnertelepülések, címerrel, zászlóval és egy-egy jellegzetességgel, ami arra tájra jellemző. Így például a finn sarokban rénszarvasok, a székely Mikóújfalunál székelykapu, medvék láthatók, illetve az osztrák Raaba-Grambach testvértelepülésnél mézeskalácsból megformálták az alpolgármestert és feleségét, aki házuk előtt integet a gersdlakiaknak. 

– A székely Mikóújfalu testvértelepülés megígérte, hogy jövőre kapunk tőlük egy székelykaput, így úgy gondoltunk segítünk nekik, milyent készítsenek számunkra

 – mosolyogva tette hozzá Habjánecz Tibor.

A mézeskalácsfalu egész évben látogatható, bejelentkezni, időpontot foglalni a geresdlaki önkormányzatnál lehet a 69/349-101 telefonszámon.

Mézeskalács recept

Hozzávalók: 76 dgk liszt, 34 dkg porcukor, 1 csipet só, 4 egész tojás, 2 púpos teáskanál szódabikarbóna, 1 púpos teáskanál  mézes fűszerkeverék, 5 dkg vaj, 4 evőkanál méz, a megkenéshez 1 egész tojás + 1 sárgája

A mézet felmelegítjük, beletesszük a vajat, hogy felolvadjon, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Egy éjszakára a hűtőben pihentetjük, majd légkeveréses sütőben 160 fokon sütjük.

Díszítéshez: 15 dkg porcukrot 12-szer átszitáljuk, hozzáadunk egy tojásfehérjét, és húsz percig keverjük habverővel. 






 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában