Nem kell várni, hogy puhuljon

2022.12.03. 21:11

Mézeskalács: tényleg nem agysebészet

Az ünnepi időszakban megnövekszik a mézfogyasztás. Ajándékba is szívesen adunk szeretteinknek mézet, és sütéshez is előszeretettel használjuk az édességet.

Az adventi időszakban a méz a konyha elengedhetetlen kelléke, hiszen nagy sláger decemberben a mézeskalács, a karácsony szinte elképzelhetetlen nélküle. Az édes süteményt sokan sokféleképpen készítik el. Ha rögtön puha mézeskalácsot szeretnénk 1 kg lisztet keverjünk össze 30 dkg porcukorral, 3 teáskanál szódabikarbónával és egy tasak mézeskalács fűszerkeverékkel. Ezekhez jöhet 3 tojás, 250 ml méz és 30 dkg picit megolvasztott margarin. Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk. Ezt három részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk fél cm-es vastagságúra. Kiszaggatjuk, tepsibe tesszük és 180 fokon megsütjük. Fontos, hogy 10 percnél ne süssük tovább. A mázhoz 2 tojásfehérjét félig felverünk robotgéppel, majd 30 dkg porcukrot apránként hozzádolgozunk, és keményedésig keverjük.

A mézen kívül a mák, a dió is elengedhetetlen alapanyagai a karácsonyi sütés-főzésnek: ezeket felhasználás előtt alaposan ellenőrizni szükséges, és ha szennyezettség, törmelék, molyosodásra utaló jel található benne, nem szabad felhasználni. A mákot felhasználás előtt ajánlatos megmosni, megszárítani. Aszalt gyümölcsöknél, különösen a fügénél szintén gyakori a penészesedés, molyosodás, vásárláskor erre is érdemes figyelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában