Karácsonyi múltidéző

2022.12.26. 07:33

Tolongtak az emberek a postáknál, a vásártéren mozdulni sem lehetett (galéria)

Zs. J.

Az 1980-as, 90-es években még nem voltak elektromos kütyük, amikkel üzeneteket tudtunk volna küldeni a világ másik részére az ünnepek előtt ismerőseinknek, rokonainknak. Akkor a karácsonyi üdvözlőlapok, csomagok korszakát éltük, ezt pedig meg is éreztek a postai alkalmazottak. 

A Budapestről Pécsre induló postavonat november közepétől karácsonyig plusz egy kocsival közlekedett, annyi csomag, levél érkezett. A pécsi nagypostára négy-ötezer különböző küldeményt hoztak, amit karácsony előtt még vasárnap is kiszállítottak, illetve az ünnepek előtt erősített műszakban dolgoztak a postahivatalokban. 

Abban az időben az egyik legfelkapottabb hely vásárlás szempontjából a pécsi vásártér volt, ahol ezrek tolongtak a havi rendes hétvégi, valamint a karácsonyi vásáron. Nemhogy parkolni, de még gyalogosan közlekedni is nehéz volt a környékén. 

A kilencvenes években Pécs több pontján árultak karácsonyfákat. A választék nagy volt, és szokás volt, hogy a fenyőfaárusokkal megalkudtak a vevők egy-egy fára. Így nem meglepő, hogy az árusok száz-kétszáz forinttal többet mondtak az elején, aztán az alkudozás során ugyanennyit engedtek az árból. 
És mennyibe kerültek akkor a karácsonyfák? A lucfenyő métere 1992-ben 300 forintba került, az ezüst-, a Nordmann-, az erdei fenyő darabra, magasságra, formára ment, 800 és 2500 forint között mozgott az áruk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában