Szépkorúaknak készült tanulmány

2023.01.28. 15:26

Az egészséges idősödés évtizedében járunk

Egészségfejlődés – Az egészségfejlesztés lehetőségei időskorban címmel minden szépkorúnak ajánlott (mondhatni kötelező olvasmány) összeállítás található a neten, az etk.pte.hu honlapján.

Mészáros B. E.

Pécsi orvosok, szociológusok, közgazdászok, egyetemi tanárok írták a kötetnyi tanulmányt, az ismeretterjesztő anyagot dr. Lampek Kinga és dr. Rétsági Erzsébet szerkesztette, és igen hasznos tudnivalókat tudhatnak meg belőle a szépkorúak.

 Tudni kell, hogy a WHO (Egészségügyi Világszervezet) a 2021 és 2030 közötti időszakot az Egészséges Idősödés évtizedének nevezte el. Ez a fogalom pedig azt jelenti, hogy mindannyian olyan lehetőségekkel és képességekkel rendelkezzünk, amelyek biztosítják a kiegyensúlyozott „jóllétben” tölthető időskort. Ahhoz, hogy ezt a célt elérhessük, és valóban lehetőséget kapjunk egy méltó időskorra, az államnak, és benne a magánembereknek is változnia, fejlődnie kell. Hogy miképpen és miért, arról kapunk ebben az E-könyvben hasznos tanácsokat. 

Mint a bevezetőből kiderül, Magyarországon 2009-ben jelent meg az Idősügyi Nemzeti Stratégia, mely alapvető célkitűzésként fogalmazta meg az idősek aktivitásának és függetlenségének megőrzését. A tervezett beavatkozások pedig az idősekkel szembeni negatív sztereotípiák csökkentésére, a generációk közötti kapcsolatok és együttműködések fejlesztésére, a foglalkoztatás, munkaerőpiaci részvétel erősítésére, az alternatív képzési lehetőségek fejlesztésére irányulnak. 

A kötetből képet kapunk az idősödés folyamatára a világ népességében, Európában és Magyarországon is. Külön fejezet foglalkozik a társadalmi és biológiai öregséggel, az iskolai végzettség szerepével, a nyugdíjasok gazdasági aktivitásával, jövedelemhelyzetével. Részletesen elemzik az idősek életminőségét és egészségmegtartását, az egészségműveltségünket, a korosztály egészséges táplálkozását, a megelőzés szerepét a fő halálozási okok kapcsán, a testedzés hatását és célszerű módozatait, összességében tehát megmutatják az egészséges utat az egészséges öregedéshez. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában