Bama.hu podcast

2023.02.16. 19:50

Podcast: minőségi szolgáltatásokkal csábít a Villányi borvidék

A Villányi borvidék kivételes vonzereje tagadhatatlan. A minőségi bor mellett azonban sok minden más is közrejátszik abban, hogy a borkedvelők, turisták előszeretettel utaznak a dél-baranyai térségbe, hogy helyben, a pincészeteknél, a borászok társaságában, a festői dűlők közvetlen közelében kortyolgassák a finom nedűt.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Podcast sorozatunk vendége ezúttal Kovács Boglárka Dóra, a Villány-Siklósi Borút elnöke, akivel a borturisztikai lehetőségekről, a Villányi borvidéken elérhető szolgáltatásokról és a térség kivételes vonzerejéről beszélgettünk. Az nem kérdés, hogy a Villányi borvidék kiemelten jó adottságokkal bír szőlőtermesztés és borkészítés szempontjából, és a minőségi bor adja az elsődleges motivációt a turistáknak e térség felkeresésére. Ugyanakkor a borúti szolgáltatások minősége is nagyban meghatározza azt, hogy miért szeretnek a látogatók ide járni.

Villány már nemcsak a borról szól, hanem élményeket kínál, köszönhetően annak, hogy az aktív turisztikai szolgáltatások nagyon sokat fejlődtek a borvidéken. Ebben partnerek a nagy települések, de Villány, Harkány és Siklós mellett például Palkonya és Szaporca is széleskörű lehetőségeket kínál az ide látogatóknak. Ehhez jönnek hozzá a Borút által szervezett programok, mint a Vince-nap, a Borzsongás, a Gördülő Dűlők vagy az Európai Bordalfesztivál, tehát minden évszakra jut egy kiemelt esemény, az év minden időszakában csábítják a vendégeket a borvidék településeire.

Kovács Boglárka Dóra elmondta, készült egy országos szintű felmérés 2021-ben, amelyben a célcsoportból kérdeztek meg arról vendégeket, akik utaztak már borvidékre, hova látogattak, és a megkérdezettek több mint a 60 százaléka a Villányi borvidéket jelölte meg. Akik viszont még nem utaztak, azoktól azt kérdezték, hova mennének, hova tervezik az utazást, és ők Villányt jelölték meg első helyen, amely jól mutatja, hogy a Villányi borvidék megítélése országos szinten is kiemelkedő.

Ezt egyébként a látogatottsági adatok is alátámasztják. A Borút rendelkezésére állnak a települési önkormányzatoknál gyűjtött szállásadatok, amelyből kiderül, hogy 2019-ben (a Covid előtt, turisztikailag az egyik legerősebb évben) összesen 380 ezer vendégéjszakát realizált a borvidék. Az ezt követő két évben a járványhelyzet nyilvánvalóan visszaesést eredményezett a turizmusban, de 2020-ban így is 260, 2021-ben pedig 330 ezer vendégéjszakát töltöttek itt a turisták. 2022-ből még csak a három város, Siklós, Harkány és Villány adatai állnak rendelkezésre, de már ezekből is komoly erősödés tükröződik, 460 ezer vendégéjszakát mutatnak az adatok.

Tavasszal debütál az új borturisztikai applikáció

A borvidéki elnökkel emellett arról is beszélgettünk, hogy mi az, amivel a fiatalokat leginkább a térségbe tudják vonzani. Nagyon népszerű a 2018-ban debütált, és azóta egyre kedveltebb Villányi REDy, a közösségi bisztróbor, amelynek elnevezéséről osztott meg háttér-információkat Kovács Boglárka Dóra. Ezen kívül arról is kérdeztük, hogy milyen célcsoportban lehetne jobban kihasználni a kínálkozó lehetőségeket. A borkedvelők számára egyébként jó hír, hogy tavasszal debütál a Villányi borvidék új borturisztikai applikációja, amelyen minden szolgáltató elérhető lesz, és emellett több játékos programmal igyekeznek majd az ide érkező vendégek érdeklődését fokozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában