A kenyér tárolása

2023.03.04. 20:33

A hűtő jelentős mértékben lassítja a penészesedést, viszont ki is szárítja gyorsan a pékárut

W. K.

Fotó: Török János

Évente több mint 50 ezer tonna pékáru kerül a kukába Magyarországon, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának egy korábbi felmérése szerint – a pazarlás megelőzése érdekében különböző tippeket fogalmaztak meg a szakemberek.
A friss kenyeret érdemes jól szellőző körülmények között tárolni, annak érdekében, hogy az idő előtti penészedést megelőzzük. Erre a kenyértartó, a papírzacskó vagy a konyharuha jó megoldást nyújthat. A kenyértartó nemcsak a kenyerünk frissességének megőrzésében segít, de dekorációs elemnek sem utolsó. A kenyértartó használata a legjobb választás, ha nem fagyasztjuk le a kenyerünket. A tárolón kis rések biztosítják, hogy megfelelően tudjon szellőzni.

Fontos tudni, hogy a hűtőszekrény frissen tartja a húsokat, tejtermékeket és a pékáruk penészesedését is lassítja, ugyanakkor sokkal gyorsabban ki is szárad a kenyér a hűtőben az alacsony hőmérséklet miatt, mint szobahőmérsékleten. Javasolt inkább a száraz, hűvös helyen való tárolás. A hűtő teteje sem a legjobb megoldás, mert a kenyér felveheti a hűtő által leadott hőt, így hamarabb kiszárad.

 

– Figyelembe kell venni azt is, hogy a krumplis kenyér, a kovászos kenyér vagy a hozzáadott zsírt tartalmazó kenyerek több ideig bírják, mint a bagett, a briós vagy a kifli. Ezek alakjuk és méretük miatt is hamarabb veszítenek nedvességtartalmukból. Ha ilyen jellegű pékárut vásárolunk számoljunk vele, hogy akár még aznap el kell fogyasztani 

– javasolja a Nébih.
Nagyon fontos, hogy ha megjelenik a kenyéren egy kis penész, azt már ne együk meg semmiképp!

A Nébih szakemberei azt javasolják, hogy ha látható, hogy a megvásárolt pékáru túl sok, és a mennyiség rövid időn belül nem fog elfogyni, akkor mindenképpen ajánlott lefagyasztani. A kenyeret praktikussági szempontból érdemes felszeletelni, mielőtt betesszük a hűtőbe. Utána mikrohullámú sütőben, vagy a sütőben kiolvasztva bármikor felhasználható. A maradék, de még nem penészes pékárut ki is lehet szárítani, majd ledarálva zsemlemorzsa készülhet belőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában