Több mint kétszázan a svábbálon

2023.03.28. 18:44

Formálódik a közösség: akár német nemzetiségi önkormányzat is alakulhat Kővágószőlősön

Zs. K.

Első alkalommal rendezett svábbált a kővágószőlősi Vöröshomokkő Német Nemzetiségi Egyesület. Az egyesület péntek esti programján több mint 200-an vettek részt és a szuloki tánccsoport fellépése mellett az ország egyik legnívósabb sváb zenekara, a Platin zenekar szórakoztatta a közönséget. Meghívott vendég és a rendezvény fővédnöke volt Ritter Imre, a magyarországi németek országgyűlési képviselője. A svábbál szervezése tavaly kezdődött, ahogyan a német közösség összefogása is.

Tutti Gábor, az egyesület elnöke pár éve kezdett aktívan tevékenykedni a kővágószőlősi közéletben, önkéntes munkájával segítette a kulturális programok szervezését. S mivel a faluban jelentős számú németség él, ám nincs, aki összefogja a közösséget, magára vállalta ezt a feladatot.

– Megkerestem az önkormányzatot, és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatát is, amely támogatásáról biztosított bennünket. Tavaly szeptember végén szép számú részvétellel szerveztünk egy német kulturális délutánt, ahol az országos és megyei német vezetők is jelen voltak.  Felhívták a figyelmet a 2022. évi népszámlálás nemzetiségi fontosságára is 

– mondta.

A novemberi népszámlálás hivatalos eredménye még nincs meg, de a közösség aktivitása alapján lehet tudni, hogy a jövő évi választásokkor német nemzetiségi választásokat is tarthatnak majd Kővágószőlősön, amely után német nemzetiségi önkormányzat alakulhat a községben. Emellett a Vöröshomokkő Német Nemzetiségi Egyesület folytatja a programok szervezését, igyekszik pályázati forrásokhoz jutni, és már a jövő évi svábbál időpontját is kitűzték (2024. március 16.). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában