Cuki, de nem játék

2023.03.15. 07:00

Jön a húsvét, az élő nyúl nem mindig jó ajándék a gyereknek

Közeleg a húsvéti időszak, ezekben a hetekben sokan fontolgatják, hogy élő nyulat vásárolnak házi kedvencnek, illetve a gyerekeknek. A döntést alaposan át kell gondolni, mert az elhamarkodott vásárlás a kisállat számára végzetes lehet – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

W. K.

Fotó: Cseh Gábor

Közeleg a húsvét, egyre több élő nyulat kínáló hirdetéssel találkozni az újságokban, az internetes felületeken, illetve egyéb fórumokon. Az ünnep alkalmából sokan élő nyuszival szeretnének a gyerekeknek kedveskedni, az állat tartása azonban nagyon komoly felelősséggel jár. – A meggondolatlan döntés akár végzetes következménnyel is járhat a kisállat számára – hívta fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a figyelmet.
Fontos például tájékozódni a tartani kívánt nyúl fajtájának jellemzőiről: mekkora lesz a felnőttkori mérete, testtömege, mik a biológiai szükségletei és mennyi a várható élettartama. Informálódni kell arról is, hogy mekkora méretű ketrec és milyen egyéb felszerelések szükségesek, illetve hogy az állat gondozása milyen költségekkel jár együtt.

– A körültekintő vásárlás azért is fontos, mert előfordulhat, hogy törpenyúl helyett egy nagyobbra növő fajtát kap a vásárló, de a tapasztalatok szerint az is megtörténhet, hogy még önálló táplálkozásra képtelen, túl fiatal állatot kínálnak eladásra annak ellenére, hogy ez kifejezetten jogszabályellenes 

– hangsúlyozta a Nébih. – Ráadásul ez azért is veszélyes, mert ha a gyerekek simogatni szeretnék, az apró állatok nagyon könnyen megsérülhetnek.

A szakemberek tapasztalatai szerint a meggondolatlanul vásárolt, majd hamarosan megunt és leadott nyulak jó részénél tapasztalható a nem megfelelő gondozásból adódó egészségkárosodás is, mint például emésztőszervi rendellenességek, hiánybetegségek megjelenése, mozgásszervi elváltozások.
Azt javasolják, hogy háziállat vásárlása előtt mindenki alaposan mérlegelje, képes lesz-e az új kedvenc igényeit maradéktalanul, hosszú távon kielégíteni és megfelelő életkörülményeket biztosítani számára.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában