2023.03.02. 19:50
Karl Sebestyén pékmesterrel a kovászok világában merültünk el
Egyre kevesebben dolgoznak nem gyorstalpalón okított, hanem professzionális pékek az élelemiszeriparban. A pékipar helyett ma már talán őszintébb dolog mindössze kereskedelmet emlegetni, hisz a fagyasztott, előregyártott, kovászt-sosem-látott pékárukhoz ma már elég, ha pusztán az automata sütő bekapcsolásához értenek az eladók.
Jószerivel mutatóba is alig találni már olyan mestereket, mint a siklósi Karl Sebestyén. A nyolcvanegyedik évében járó szakembert ma leginkább az foglalkoztatja, miként lehetne újraindítani a tudomása szerint használaton kívüli, önkormányzati tulajdonban lévő siklósi kenyérgyárat. Sebi bácsi az ilyesfajta gyárindításhoz kellő rutinnal bír, hisz annó 1976-ban is az ő feladata volt a pécsi kenyérgyár beüzemelése, majd azt követően a „zöld gomb” megnyomása.
Soron következő podcastunkban Mészáros József Karl Sebestyénnel beszélget, aki iparkodik beavatni bennünket a pékmesterség alapjaiba, a kenyér, a péksütemények, a liszt, a sikér, a savak, no meg a különféle kovászok világába – persze, csak annyira, amennyire ezt néhány percnyi műsoridő lehetővé teszi.