Bama.hu podcast

2023.03.02. 19:50

Karl Sebestyén pékmesterrel a kovászok világában merültünk el

Mészáros József

Egyre kevesebben dolgoznak nem gyorstalpalón okított, hanem professzionális pékek az élelemiszeriparban. A pékipar helyett ma már talán őszintébb dolog mindössze kereskedelmet emlegetni, hisz a fagyasztott, előregyártott, kovászt-sosem-látott pékárukhoz ma már elég, ha pusztán az automata sütő bekapcsolásához értenek az eladók.

Jószerivel mutatóba is alig találni már olyan mestereket, mint a siklósi Karl Sebestyén. A nyolcvanegyedik évében járó szakembert ma leginkább az foglalkoztatja, miként lehetne újraindítani a tudomása szerint használaton kívüli, önkormányzati tulajdonban lévő siklósi kenyérgyárat. Sebi bácsi az ilyesfajta gyárindításhoz kellő rutinnal bír, hisz annó 1976-ban is az ő feladata volt a pécsi kenyérgyár beüzemelése, majd azt követően a „zöld gomb” megnyomása.

Soron következő podcastunkban Mészáros József Karl Sebestyénnel beszélget, aki iparkodik beavatni bennünket a pékmesterség alapjaiba, a kenyér, a péksütemények, a liszt, a sikér, a savak, no meg a különféle kovászok világába – persze, csak annyira, amennyire ezt néhány percnyi műsoridő lehetővé teszi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában