Hordozzák a keresztet

2023.03.29. 07:00

Lelki adományokkal gazdagít a városi keresztút

W. K.

Fotó: Löffler Péter

Keresztútra hívják és várják a híveket és az érdeklődőket most szombaton, április 1-jén Pécs történelmi belvárosába, készülve a húsvétra, a kereszténység legnagyobb ünnepére.

Folytatva a 2022-ben útjára indított hagyományt, idén is szervez keresztutat a húsvétra készülve a Pécs belvárosába a Pécsi Egyházmegye.

Tavaly rendhagyó módon a Székesegyházban tartották meg az eseményt, a viharos szél és a heves esőzés ugyanis akkor nem tette lehetővé, hogy szabadtéren haladjon a menet. A kezdeményezés azonban nem szakadt meg – emelte ki a Pécsi Egyházmegye – virágvasárnapot megelőző szombaton, április 1-jén kereszthordozással egybekötött keresztútra hívják és várják a híveket és az érdeklődőket.

Kossuth tér, Irgalmasok utcája, Széchenyi tér, Jókai tér, Szepessy Ignác utca, Káptalan utca, Rózsakert, Cella Septichora, Szent István tér, Dóm tér - ezek lesznek a 14 állomás helyszínei, amelyeket bejárva a szentírási szakaszok, elmélkedések, énekek, versrészletek segítségével szimbolikus módon hordozva a Megváltó keresztjét, a résztvevők végigélik Jézus Krisztus szenvedésének és kereszthalálának eseményeit. A keresztúton - amely 16 órakor indul a Kossuth térről és 18 óra körül ér véget a Dóm téren – a Dél-Dunántúlon élő katolikus nemzetiségek is képviseltetik közösségeiket.

– Jézus szenvedéstörténetéhez kapcsolódva, a keresztutat járva mindenki el tudja benne helyezni saját élettörténetét, rátalál saját keresztjére. A kereszt felvétele, az elesés, a kudarc, a talpraállás, az újra elindulás, a gyász mindnyájunk életének része. A stációkat végigelmélkedve mindenki azt érzi, hogy részese lesz az egésznek, azt látja, hogy ez az ő keresztútja, az ő személyes története. A keresztút üzenete, hogy végigjárva azt, több és jobb emberként élhetjük tovább az életünket, egymással jobban összetartva, jobban odafigyelve egymásra – nyilatkozta korábban Felföldi László püspök a városi keresztútjárás lelki adományairól, közölte a Pécsi Egyházmegye.

Fáklyás zarándoklat is indul

A hagyományoknak megfelelően, nagycsütörtök este - április 6-án - fáklyás zarándoklat indul a Havi-hegyre, megidézve Jézusnak az Olajfák hegyére vezető útját. A menet indulóállomása este 9 órakor a pécsi székesegyház.

– A bazilikában este hat órakor kezdődő szentmisét és virrasztást követően indul az imádságos menet a Dóm térről a Havi-hegyre – közölte a Pécsi Egyházmegye. A hagyományoknak megfelelően a Havas Boldogasszony-templom előtti keresztnél egy tanúságtétel is elhangzik majd. A két kilométeres utat felölelő zarándoklat a Székesegyház – Hunyadi út – Kálvária – Tettye utca – Mindenszentek-templom – Havas Boldogasszony-templom útvonalon halad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában