Mint zöld szőnyeg, úgy fedi a Mecsek lankáit

2023.04.01. 14:05

A bélrendszert is gyógyítja az erdőben termő medvehagyma

W. K.

Fotó: encierro

Javában tart a medvehagymaszezon – a gyógynövény rendkívül egészséges, fiatal leveleit és hagymáját gyógyászati célokra is használják. Fogyasztása többek közt kedvezően hat a gyomorra, bélrendszerre: fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Mindemellett vérnyomás- és vérzsírcsökkentő hatása ismert, C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló képességét. A vér- és vesetisztítóként ismert gyógynövény enyhíti a szédülést, a fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét, a vért. 
A népi orvoslás a medvehagymát felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére is alkalmazza. Tudományos megfigyelések szerint lassítja a koleszterinlerakódások kialakulását az érfalban, ezáltal javítja a végtagok keringését. A medvehagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja. 

Mindezek mellett bőrproblémák ellen is hatásos gyógy­ír: népi megfigyelés szerint a medvehagyma borogatásként, lemosásként jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrűek esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben használatát fel kell függeszteni. Érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció. 
A medvehagyma önmagában, egy egyszerű vajas kenyér mellé is rendkívül finom, de a levele felhasználható zöldköretként, ecetes vagy olajos öntetű saláta, leves, főzelék, fasírt vagy más húsos ételek ízesítésére. A szezonja május végéig tart, azonban fűszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele. A pestóhoz hasonló medvehagymaszósz kikeveréssel készül. Összetevői 8–10 darab aprított medvehagymalevél, olívaolaj, kevés só és esetleg reszelt parmezán. Jól zárható üvegben, hűtőszekrényben ajánlott tárolni, az előállított szósz köretek kiváló kiegészítője lehet. 

Címkék#medvehagyma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában