Az ország legmagasabb épülete

2023.04.01. 11:47

Dínók is megmászták már az idén 50 éves épületet (galéria)

A 197 méter magas tévétorony 50 évvel ezelőtt, április 4-én nyílt meg, azóta is az ország legmagasabb épülete.

Sz. Zs.

Százmillió forint ma is több mint elég egy tisztességesebb épület felhúzásához; a ’60-as, ’70-es évek fordulóján viszont még az ország legmagasabb épületére is elegendőnek bizonyult. Kereken ennyibe került ugyanis az ünnepélyesen, 1973. április 4-én átadott tévétorony, amely 197 méterével azóta is büszkén őrzi a hazai épületrekorderi címet. 

És amelynek 72 méter magasan berendezett kávézójából, akár szülinapi zsúrokon, bulikon, illetve a fölötti nyitott kilátóteraszáról milliók ámuldoztak már a környező táj, sőt, szép időben délre a horvát hegyek, északra pedig állítólag olykor a Balaton szépségeiben is. E látványért, vagy akár az első hazai dínólelet, a Komlosaurus fönt kiállított makettjével történő randiért a lift mellett 459 – építése közben egyszer tonnányi tömbökben részlegesen leszakadó – lépcsőn is megküzdhetnek az elszántabb turisták; amelyekkel az évtizedes hagyományú lépcsőfutóverseny többnyire tűzoltó győztesei edzettségük igazolásáért küzdenek meg rendszeresen. 

 

Egykoron a torony tövében is pezsgett az élet, a ma jobb sorára váró épülettömb Zé Clubja diszkóőrült fiatalok százait mozgósította hétvégenként a Misinára, ahonnan az egy-kettővel még korábbi generáció gyerekei szenzációs szánkótúrákat zúdíthattak telente a városra. 
Ugyancsak kevesen emlékezhetnek rá, de a torony mai fénypompája sem új keletű: a párt helyi vezéreinek már 1972-ben eszébe jutott, hogy az ország legnagyobb karácsonyfájaként díszkivilágítsák meg a betonmonstrumot. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában