Ultraibolya sugarak

2023.04.30. 19:39

Nem véd mindig megfelelő mértékben a napszemüveg

w. k.

Itt a tavasz, előkerülnek a napszemüvegek. – Fontos, hogy ezek ne csak a látható fény szűrésére legyenek alkalmasak, hanem a káros ultraibolya sugarak visszaverésére, elnyelésére is – hangsúlyozza a fogyasztóvédelmi hatóság.

Minden évben vizsgálják a napszemüvegeket, és tavaly több hibát is találtak. Elsősorban az alacsonyabb árfekvésű, széles fogyasztói réteg számára elérhető napszemüvegeket ellenőrizték. Tíz felnőtt- és tíz gyermeknapszemüveget vettek górcső alá a szerkezeti kialakítás, a lencse megfelelősége, a fényáteresztés és az UV-szűrés szempontjából. Az ellenőrzött 20 termékből 5 volt kifogásolható – egy termék súlyos, kettő közepes kockázatú veszélyt jelent használójának, két terméknél pedig a jelölése volt hibás.

A hatóság arra figyelmeztet, hogy a napszemüvegekhez mellékelt tájékoztatócímkét, füzetkét mindig nézzük meg figyelmesen, a blokkot is őrizzük meg, hogy reklamáció esetén igazolni tudjuk a vásárlás tényét, helyét, idejét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában